Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lööf: Inget nytt mål kring förnybart innan 2015

Publicerad: 7 september 2012, 10:52

Näringsministern ger svar till vd:arna i Hagainitiativet som vill ha skärpta mål.


I går publicerade sju vd:ar – vars företag alla är med i företagsnätverket Hagainitiativet – en debattartikel på SvD Brännpunkt. I debattartikeln skriver de att det behövs ”konkreta besked från Annie Lööf” och att det är ”avgörande att näringsministern å regeringens vägnar ger näringslivet besked om den kommande klimatpolitiken”.

I artikeln skriver vd:arna vidare:
”Vår utgångspunkt är att en snabb och långtgående omställning till minskad klimatpåverkan är lönsam för både företag och samhälle.”

Därefter tar de upp ett antal frågor, varav en handlar om de nationella mål som finns kring förnybar energi – mål som ska vara uppfyllda till år 2020 men som i princip redan är nådda.

”Energimyndigheten anger att 9,8 procent av all energi i transportsektorn nu är förnybar, en hårsmån från de 10 procent Sverige ska nå till år 2020. På samma sätt är vi mycket nära att redan nu nå målet om 50 procent förnybar energi på nationell nivå, också det för år 2020.
Hur avser regeringen fortsatt stimulera en omställning till förnybar energi, när målen är så lågt ställda?”

Debattartikeln sammanföll lägligt nog med den klimatstrategidag som Hagainitiativet anordnade på Moderna Muséet i Stockholm där Annie Lööf var en av de som medverkade. Svaret näringsministern hade att ge vd:arna om eventuella nya mål kring förnybar energi var följande:

– Energiöverenskommelsen var en historisk överenskommelse mellan fyra borgerliga partier som har legat i träta i 30 år. Det är ingen hemlighet att det förnybara var det som Centerpartiet lyckades få in och att de andra gillade andra energislag. Jag är den första att skriva under på högre målsättningar givetvis. Och 2015 kommer vi att ha en utvärdering och en översyn av målen och då kanske det finns anledning att skruva upp de här målen ytterligare.

De sju vd:ar som står bakom debattartikeln är Anders Strålman, Axfood; Denis Mattsson, HKScan; Johan Skoglund, JM; Lars Appelqvist, Löfbergs Lila; Morgan Wiktorsson Statoil Fuel & Retail; Per Olof Nyman, Lantmännen samt Staffan Persson, Stena Recycling.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News