måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Loppor och löss hotas av klimatförändringarna

Publicerad: 8 september 2017, 07:15

Många parasiter hotas av utrotning till följd av klimatförändringarna. Detta kan förefalla som en välkommen nyhet men enligt forskarna kan det innebära en katastrof för balansen i ekosystemen.


En ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science Advances visar att en tredjedel av världens parasiter komma att utrotas till följd av klimatförändringarna. För att undersöka hur parasiterna påverkas av klimatet har forskarna kartlagt 457 parasiter från en samling som finns på det amerikanska muséet Smithsonian Institution Museum of National History. När man applicerade klimatmodeller på parasiternas levnadsmiljö fann man att 10 procent av dem skulle komma att utrotas på grund av en ogynnsam miljö år 2070. När man dessutom la till utrotningen av de värddjur som parasiterna livnär sig på steg siffran till en tredjedel.

Till skillnad från isbjörnar, elefanter och andra utrotningshotade djur är det få människor som värnar om fästingar, löss, loppor och inälvsmask. Men det borde vi göra menar forskarna bakom studien som konstaterar att parasiterna är mycket viktiga för ekosystemen. Om de försvinner kan de påverka både djur och människor och bidra kraftigt till den massutrotning av arter som pågår på jorden för närvarande. Dessutom kan det leda till spridningen av andra typer av parasiter som vi inte lärt oss hantera.

Läs artikeln här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev