Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Lorentz Tovatt: Dags för hållbart mode!

Publicerad: 23 April 2014, 12:36

Flertalet modeföretag går redan i bräschen för en mer hållbar mode- och textilindustri. Men på sikt måste politiken också in på banan. I framtiden ska det vara norm att återanvända och låna sina kläder, skriver Lorenz Tovatt, språkrör Grön Ungdom


Ämnen i artikeln:

Hållbart Mode

"Många har redan insett att textilier också är ändliga resurser och att vår konsumtion av det senaste modet tär på naturen och dess tillgångar. Ett paradexempel är de svenska jeanstillvärkarna Nudie Jeans. Deras jeans görs mestadels av ekologiskt bomull, men bäst av allt är att företaget numera även har en livstidsgaranti på alla sina jeans. Det innebär att du kan gå tillbaka till affären och få dem lagade eller återanvända i form av mattor.

De är inte ensamma om att tänka i återvinningsbanorna. Även andra företag, däribland H&M och Gina Tricot, har börjat samla in kläder för återvinning. Målet är bland annat att kunna återanvända textilier i deras egna plagg.

Men problemen med vår modekonsumtion kvarstår i hög grad och även om initiativ har tagits är det en bra bit kvar innan branschen är hållbar. Textilindustrin är fortfarande en av världens största branscher och påverkar vår miljö kraftigt. Vattenföroreningar, förorenat grundvatten och förstörda jordbruksmarker kommer som en följd av produktionen av textilier. Att producera en vanlig t-shirt i bomull innebär att 2700 liter vatten och 150 gram kemikalier används.

En annan viktig miljöaspekt av textilproduktionen är utsläppen av klimatpåverkande gaser. Med tanke på att över hälften av all textil som produceras är oljebaserad – exempelvis akryl, polyester och nylon – finns en tydlig koppling till användningen av fossila råvaror och utsläpp av koldioxid.
 
Med bakgrund av dessa problem, som skapar katastrofer och mänskligt lidande i framförallt fattiga länder, kan vi som politiker inte bara stå och titta på. Två politiska åtgärder är särskilt nödvändiga:

För det första: Arbeta mer aktivt inom internationella organ för att få till beskattning av råvaror och utsläpp av växthusgaser. I övergången till en hållbar ekonomi kostar det mer pengar att ta från naturen än att återvinna och återanvända. Detta skapar incitament för företag att, likt H&M och Nudie, föra över sin verksamhet mot att ta hand om resurser snarare än att exploatera dom.
 
För det andra: Sänk skatten på tjänster.
Alliansregeringen har sänkt momsen för restauranger och skapat avdrag för hemtjänster. Men det viktiga är att vi sänker skatten för de som ska reparera våra varor. Skräddare, mobilreparatörer och cykelreparatörer. Detta skulle göra det mer lönsamt att välja bort konsumtion av nya varor och istället förlänga livstiden för de vi redan har. En ekonomi som styrs av resurseffektivitet och återanvändning är långsiktigt hållbart för alla.

Vår ekonomi och vår resursanvändning gynnar idag företag och individer som väljer att tänka kortsiktigt. Så ska det inte vara. Precis som vissa företag redan visat kan vi istället använda våra resurser varsamt. Men det räcker inte med några få företag agerar, politiken måste också göra det!"
 
Lorentz Tovatt,
språkrör Grön Ungdom

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Hållbart Mode

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.