Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lorentz Tovatt får roll nära miljöministern

Publicerad: 13 juni 2016, 08:35

Lorentz Tovatt, politisk sakkunnig åt miljöminister Karolina Skog (MP).

Grön Ungdoms tidigare språkrör är sedan en vecka tillbaka politisk sakkunnig åt nya miljöministern Karolina Skog.


Ämnen i artikeln:

Karolina SkogKlimatpolitikMiljöpolitik

I februari lämnade du din roll som språkrör för Grön Ungdom, vad har du gjort sedan dess?
Jag har tagit det ganska lugnt, en månad jobbade jag också på statsrådsberedningen med pressfrågor och kommunikation.

Vad kommer du att göra som politisk sakkunnig?
– Det är en väldigt spännande tjänst med allt från att tillstå att ministern har bra underlag inför beslut och framträdanden till att spåna på nya idéer för politik. Jag kommer att ha mycket nära kontakt med övriga departementet när det gäller att ta fram ny politi.

Vilka blir dina viktigaste frågor att arbeta med i din nya roll som politisk sakkunnig åt Karolina Skog?
– Det är inte helt bestämt än vad min roll kommer innehålla. Men klart är att jag kommer att ha särskilt ansvar för stadsmiljöutveckling, den del av ministerns portfölj som har adderats jämfört med tidigare. Det gäller till exempel att arbeta med infrastruktur och bostadsbyggande, hur vi gör det på ett modernt sätt och samtidigt får plats med både cyklister och gångtrafik. Klimatfrågan är också alltid en prioriterad fråga så den finns också med.

Du har tidigare varit kritisk till regeringen och Miljöpartiets agerande och att de bland annat inte driver frågan om höjd koldioxidskatt tillräckligt, hur kommer det påverka dig i din nya roll?
– Det är viktigt att vara medveten om att det är två helt olika roller. Jag jobbar för ministern nu och det är det centrala, jag kommer inte att ha en egen agenda. Regeringen har också gjort en historiskt stor höjning av koldioxidskatten, så när jag uttalade mig om det tror jag inte att den frågan var avgjord.

Vilka utmaningar ser du med att arbeta i en regering där MP och S har olika syn på prioriteringar i klimat- och miljöpolitik?
– Alla koalitionsregeringar innebär kompromisser men det jag kan konstatera är att miljöfrågorna fått en helt ny och annorlunda tyngd jämfört med alliansregeringen. Vi har den största miljöbudgeten någonsin så jag trivs väldigt bra i den här regeringen.

Vilka blir de största utmaningarna det kommande året?
– En hel del av den här nya portföljen lägger extra fokus på stadsmiljöutveckling. Vi kommer titta vidare på hur vi kan skapa moderna städer som har människan och livskvaliteten i fokus. Hur vi får en stad där vi prioriterar marken på ett sätt utan att det blir trafikstockningar, som gör att människan kan njuta med mycket grönområden och där det byggs tätt för ett bra underlag av uteserveringar, restauranger och service.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.