Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lösningen för klimatet: Något mindre motorer

Publicerad: 22 juni 2010, 07:45

Minska motorstorleken till 1997 års nivå. Då minskar skåpbilarnas utsläpp med upp till 16 procent.


Ämnen i artikeln:

Eu

Siffran kommer från en ny studie som refereras av nyhetsbrevet ENDS Daily.
Studien har släppts inför två omröstningar som sker i EU-parlamentets industri- och transportkommittéer i veckan. De ska rösta om EU-kommissionens förslag att minska skåptbilarnas utsläpp med 14 procent – alltså mindre än vad som skulle åstadkommas med de minskade motorerna.
Enligt miljöorganisationen Transport & Environment visar studien att EU:s konsekvensbeskrivning helt struntade i potentialen som finns i att använda mindre motorer. Istället fokuserade man på kostnaden för avancerade teknologier. Men i själva verket skulle mindre motorer minska kostnaden för köp av skålbilar med upp till 10 procent och ägarens kostnader med upp till 12 procent enligt studien, säger Transport & Environment.
Till saken hör att skåpbilarna inte har någon nytta av de starkare motorerna som tillkommit sedan 1997. Varken skåpbilarnas tillåtna maxlast eller tillåtna maxhastighet har nämligen förändrats sedan 1997, skriver ENDS Daily.
Studien har gjorts av forskare vid CE Delft och TNO.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.