tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lovande laddning av zink-luftbatterier

Publicerad: 20 januari 2009, 06:46

Dubbel driftstid. Både el-bilar och små batteridrivna mojänger kan få ökad batterilivslängd.


Zink-luftbatteriet har en särställning. Det innehåller mer energi per vikt eller volym än någon annan batterityp – men de har inte gått att ladda om. Det är kanske acceptabelt när det gäller knappceller till hörapparater men föga framgångsrikt eller energisnålt i el-hybridfordon!

Nu visar Revolt Technology att det går. Problemen med snabb urladdning, uttorkning och beläggning av zinkdendrit ska vara lösta och patenterade. Uttorkningen har bromsats och zinkbeläggningarna reducerats till mikroskopisk omfattning.

Enligt företaget har zink-lutbatterier jämfört med Litium-jonbatterier den dubbla energitätheten räknat per vikt och trefaldiga om man räknar på vikt. Då börjar det bli högintressant för bildindustrin. Fast hur långt Revolt kommit framgår inte på företagets webbsidor. Illustrationerna visar ett batteri som verkar vara i lagom storlek för ett bärbar dator.

Revolt har rötter i Norge men flyttade efter sex års stöd av forskningsstiftelsen Sintef till Schweiz hösten 2006. Efter tre inversteringsrundor som gav 18,5 miljoner euro har Revolt nu fått ytterligare 5.5 miljoner euro från tyska RWE Innogy, som satsar rikskkapital i en rad unga företag som sysslar med förnyelsebar teknik.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev