Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Love is in the air – bokstavligen

Publicerad: 15 oktober 2010, 12:59

Från Nationaldagen till bröllopsdagen surrade 382658734658347 datapaket i luften under LOVE Stockholm 2010-festivalen. Härdade accesspunkter och tre redundanta interntanslutningar från Telia såg till att 1,8 Gbps kunde tryckas ut över folkmassan.


Oavsett vad du tycker om kungliga bröllop får vi förutsätta att du känner stor LOVE 2010 för trådlösa nätverk. Utan Wifi och optiska fibrer hade det inte blivit mycket till upplevelse för de 2300 journalisterna, de i slutänden cirka 500.000 personerna på stadens gator och de cirka 100 miljonerna tv-tittare som satt som på nålar runt om i världen för att se vår kronprinsessa gifta sig i Storkyrkan den 19 juni. Tv visade människor som satt runt kortegevägen med sin bärbara i knät, anslutna till Internet, för att få med varenda snutt av direktsändningen från SVT Play.

Nätverksleverantören Datacom, som förra sommaren byggde det trådlösa nätverket för Volvo Ocean Race, klev in som officiell leverantör till LOVE Stockholm 2010 för att förse evenemanget med höghastighets-Internet över hela festivalområdet. Det blev till det största tillfälliga trådlösa nätverk som någonsin byggts i Norden. Man kunde tro att det hade krävt världens största arbets- och supportstyrka också, men så blev det inte. Precis som förra gången valde Datacom Meru Networks som partner för trådlös hårdvara och det svenska säkerhetsföretaget Clavister för brandväggar. Det funkade utmärkt då, och lika bra gick det denna gång. Supportfolket klagade snarast på att dagarna blev långtråkiga och de fick sitta och trumma med fingrarna.

Anläggningens centrala delar provades noga på Datacoms kontor innan man åkte ut och installerade den.

Uppdraget från Stockholms stad handlade om att förse mediacenter, temaområden och hot spots runt om staden med snabb trådlös uppkoppling. Mediecentret, som blev det största och mest komplicerade någonsin i Sverige, dimensionerades för att hantera 3000 arbetande journalister under perioden. För att hantera trycket från dessa krävdes beprövad trådlös teknik. Merus accesspunkter stod för det trådlösa nätet över hela området, som till exempel i högtrafikområden som Mediecentret där stora filer med bild och video skulle skickas från evenemanget till nyhetsbyråer runtom världen. Meru har tidigare visat att man klarar av många samtidiga användare, bland annat på många stora hotell under vinter-OS 2010 i Vancouver.

Varför?

Det kungliga bröllopet blev en stor propagandavinst för Sverige. Det kom att besökas av fler än 2500 journalister med höga tekniska kunskaper och framför allt höga tekniska krav. De skulle kunna skriva i fred  och kunna ladda upp alla sina bilder och filmer till redaktionen under fullständig sekretess. Det ses numera som en självklarhet att det finns snabbt trådlöst nätverk som fungerar trots hög belastning. Man trodde inte att någon skulle vilja använda ledningsbundet nätverk numera, men ordnade ändå med trådade anslutningar för den som ville.

Vi sitter ned med Datacoms planeringsansvarige Mats Berglind, som, laddad med kartor och nätverksskisser, får redogöra för uppbyggnadsarbetet och driften.

LOVE Stockholm 2010 blev en mycket större händelse än Volvo Ocean Race, som skildrades här. Till Kärleksfestivalen skulle 2000-3000 journalister förses med säkert internet, snabb förbindelse och skyddad trafik. Den förra gången fick Datacom en underlig kommentar av Telefonicas ansvarige, som hade följt med alla tävlingsbåtar jorden runt och upplevt alla klantiga nätverksförsök:

– Det var första gången som allting fungerat utan problem. Det har aldrig hänt förut.

Det fanns många intressenter som ville att händelsen skulle bli lyckad och var villiga att ställa upp med sponsorpengar. Från vänster ser vi Meru Networks amerikanska vice vd för utveckling och strategi Kamal Anand, Bo Eriksson vice vd för  Meru Networks i Europa, Ralf Aspholm vd Datacom AB, Jonas Herner Clavisters vice försäljningschef i Norden, Datacoms teknikchef Mats Berglind, Meru Networks försäljningschef för Norden och Baltikum Annika Broberg, samt kommunikationsdirektören för Stockholms Stad, Hanna Brogren.

Alla samarbetade

Vad Datacom tycker var så anmärkningsvärt var att alla samarbetade i god anda och utan irriterande konkurrens. Daatacom hade uppdraget att samordna alla fiberbeställningar, inte bara till sitt eget nät utan även till alla kamerapositioner runt stan. Stokab har redan en väldig mängd färdigdragna svartfibrer som dyker upp på lämpliga platser runt om i staden, men därifrån fick man dra ovanjordsfiber till de olika förbrukarna. Ett samarbete behövdes för att det inte skulle bli dubbeljobb.

Det enda sättet att dra kabel tvärs över stadens gator om man inte kan gräva ned den och inte har tillåtelse att hänga den i luften är att dölja den under robusta påkörningsskydd i gummi.

Det var otroligt mycket fiber utlagt. Bara på taket till ”Ikeas hotell” på Skeppsbron gick det ut 68 fibrer, till spridningsnät, mediabussar, kameror och TV4s studio nedanför Slottsbacken.

Trots att Datacom var ett så litet företag i sammanhanget, så fogade sig Ericsson, Stokab och Telia, och Stockholms Stad var väldigt nöjda med hela arrangemanget och det goda samarbetet.

– Som jag brukar säga om två hundar som möts: Man måste nosa lite på varandra först, så fungerar det, medger Mats.

Områdesbeskrivning

Storkyrkan är utmärkt med en gul rektangel på kartan, och därifrån gick kortegen ned till Skeppsbron, bort mot Riksdagshuset, runt hela stan med Kungsgatan som avlägsnaste punkt. Så snart kortegen lämnat Slottet rusade ett gäng trädgårdsmästare fram och började lägga ut gräsmatta för att de lyckliga tu skulle ha färskt grönt gräs att gå på när slupen lade till framför Slottet senare. De lyckades lägga ut mattan på cirka 40 minuter.

Alla fibrer för datanätverket gick via Stokabs nät till en central punkt i före detta Galleri Glas i Kungsträdgården. Därifrån spreds också ledningar och radiostrålar över Kungsträdgårdens alla aktiviteter. Därifrån gick också redundant fibrer till Mediacentret i Gallerian på Regeringsgatan. På grund av en tråkig miss (se nedan) kom inkommande Internet till Gallerian och inte Kungsträdgården.

På Karl XII Torg stod den stora Stockholmspaviljongen som byggts upp av Stockholms Stad. Den försågs med en direktfiber.

Galärparken utgjorde ett särskilt problem. Den fiber man erbjöds av Stokab hade så hög dämpning att den gav mer störningar än nyttodata och den förbindelsen fick läggas ned efter ett tag. Emellertid var 3g-nätet så starkt på den platsen att man erbjöd sina partners motsvarande 3g-anslutningar istället.

Två av hotspottarna var inte publika, nämligen i Mediacentret och Ikeas ”campus” med sovrum och annat möblemang på Skeppsbron, som drevs i samarbete med Nobis Hotell. Ikea ville ha egen fiber för sina betalningslösningar. Arrangörerna hade fruktat för att täckningen skulle bli dålig på Skeppsholmen, men visade sig vara alldeles utmärkt även på Af Chapman. Avsikten var att ungdomar skulle kunna ligga i hängmattor och surfa, och det genomfördes också.

Största anhopningen av anslutningar visade sig dock bli just nedanför Slottet och i Kungsträdgården.

Mediacentret

Samlingsplatsen för många journalister i Stockholm var LOVE 2010 mediacenter på utsidan av Gallerian på Regeringsgatan, i hörnet närmast Operan. Lokalerna var helt inredda av Ikea med bara svenska möbler och svenskt blåbärsris (i plast). Lokalen hade plats för 190 sittande journalister och totalt 450 personer som kunde gå omkring bland begivenheterna, som vanliga redaktionsbord, kaffeapparater, en myshörna med kuddar, solstolar invid en jätteskärm där man kunde se händelserna på stan, fotboll mm.

Både Sveriges Television och TV4 filmade händelsen. SVT närstuderade själva kortegen och bröllopet, medan TV4 var tvpartner för hela arrangemanget och hade kameror ute på alla festplatser. TV4 använde sig inte av Datacoms nät för sin videoöverföring, men väl för kommunikationen med kontoret eftersom mobiltelefonnäten inte kunde förväntas hålla full tillgänglighet med så mycket inresta turister. Dock hade Datacom och TV4 samordnat kabeldragningen. Det var knepigt att tillfälligt dra stora kabelstammar tvärs genom Stockholm. Att gräva upp gatorna var uteslutet och egentligen är det inte tillåtet att hänga upp luftledningar över gatorna heller, men Stockholms Stad fick tänka sig att lämna specialtillstånd för denna händelse.

De allra flesta tycks vilja ha trådlöst Internet idag. Det är mer eller mindre comme il faut. För oss andra fanns det dock trådat Internet under borden i Mediacentret.

För den som inte ville eller vågade köra trådlöst i mediacentret fanns det trådade förbindelser. Förvånansvärt många valde trådad förbindelse.

Tekniken i mediacentret

Det utrymme som erbjöds i Mediacentret var aningen spartanskt. Men datatekniker är ett hårdhudat släkte och Datacoms Peter Augustsson härdade ut hela tiden i sällskap med bara ett luftkonditioneringsaggregat.

Inkommande Internet är de tre gula fibrerna till höger och ut från switcharna kom fyra UTP-lednignar, två till inloggningsservrarna och två till brandväggarna.

Telias inloggningsservar Orbyte snyggt uppskruvade på gipsväggen.

De båda brandväggarna SG4300 från Clavister mitt i rackskåpet.

Hittills har det sett ganska sparsmakat ut, men man måste ha lite kabelhärvor för att det ska kännas hemtamt. Det här är samlingsracken för det lokala kablaget i Mediacentret, alltså kablaget till de 24 accesspunkterna och de trådade anslutningarna till journalisterna.

Se vidare nätverksskissen nedan.

I sista minuten

När det mesta redan var färdigplanerat och avsikten var att nätcentralen skulle hamnat i fd Galleri Glas i Kungsträdgården, meddelade Telia, en vecka före byggstart, att deras Internet-fibrer inte kunde dras fram dit. Detta hade inte framgått vid alla de möten och samtal som hållits under planeringsarbetet. Det blev till att snabbt rita om nätet, bygga om en del och förlägga intaget för Internet i Mediacentret istället och dra ned Internet därifrån till Kungsträdgården och sprida det vidare därifrån.

Peter ser av förklarliga skäl inte särskilt glad ut!

Det gick för sig, men det brann i knutarna. Och det fick en oväntad och mycket oönskad effekt: nätsäkerheten försämrades kraftigt av att nätcentralen fick inrymmas i en skrubb utanför varuhissen, där man tidigare bara tänkt ha en enkel switch. Nu passerade serveringsvagnar med öl och mackor i en strid ström genom ”datorhallen”. Av den anledningen fick Datacom inte heller något lås på dörren till skrubben. Stockholms Stad såg dock till att de väktare som fanns i lokalen fick i uppdrag att specialbevaka detta utrymme dygnet runt. I princip låg nätets kärna helt öppen för de som var engagerade i Mediacentret innan väktarna var på plats. Det var inte något som Datacom hade önskat utan man blev helt enkelt offer för omständigheterna och hamnade i en ”take it or leave it”-situation. Så enkelt det hade varit att råka haka i en fiber med serveringsvagnen.

TV-centralen i fd Galleri Glas

Fd. Galleri Glas i Kungsträdgården var både spridningscentral för datornätet och central för all inkommande video från TV4 från de 40 kamerorna runt hela Stockholm. Här skedde all videoredigering och här vilade trötta kameramän sina fötter och kalasade på kaffe och PUSS- och KÄRLEKS-choklad (omskyltad PLOPP). Inne i datorskrubben var det mer än rörigt.

Så här såg switcharna ut som tog emot de redundanta fibrerna från Mediacentret.

Bland TV-händelserna får man också nämna 4G-nätet som verkligen fick en rivstart till denna händelse. Mobila kameror på både motorcyklar och kortege var anslutna med 4G och det fungerade över förväntan bra.

Och nu ska jag avslöja en hemlighet jag hörde någonstans: Det var ingen realtidskamera på den kungliga slupen. Bilderna därifrån var filmade dagen innan, vid en provrodd och lades in synkront med realtidsbilderna.

Nätverket

Enkel så-gör-du-anvisning för ett spridningsnät. Telias Internetledningar kom in upptill och anslöt till tre switchar och två inloggningsservrar, alltså de datorer som skötte administrationen kring de anslutna användarna. Det var dubbla inloggningsservrar och dubbla brandväggar som hade redundant förbindelse mot de tre Internetledningarna. Ingången var således fullt redundant.

De silade Internet slutade i den centrala stapeln av switchar i Mediacentret. Där satt också 24 stycken  802.11n-acesspunkter anslutna. 14 på övervåningen och 10 på nedervåningen. En enkel kontroll med Bredbandskollen TPTEST visade en genomströmning på 130 Mbps per nod. Alltihop styrdes av Merus radiocontrollers MC3000 (längst till vänster i bild). De klarar 150 accesspunkter per controller och många tusen samtidiga användare, och i den koppling man använde här arbetade de i failover-läge sinsemellan. Nu hände aldrig något allvarligt, men man provade givetvis genom att stänga av en controller för att se vad som skulle hända. Ett ping-paket var det enda som förlorades. Brandväggarna var som synes också redundant inkopplade och man provade givetvis att stänga av den ena, utan att något farligt inträffade.

Två redundanta gigabitfibrer gick vidare till den centrala knutpunkten i Kungsträdgården.

En intressant punkt var Stockholms Stads infodisk på Skeppsbron. Bildbyrån Scanpix kom hela tiden ned från Storkyrkan och tömde sina kameror där. Andra som också gjorde det, var ett brittiskt nyhetsteam som förgäves hade försökt få igenom en videofil på ett par gigabyte hela förmiddagen på sina egna förbindelser. Efter trådlös anslutning till LOVE2010-nätet gick det på en kvart.

”Elcentral Krumbåge” var KTHs tält där man visade teknologiska innovationer. Man kunde spela piano genom att springa på golvet och i övrigt få känna på intressant teknik. De fick ett helt eget nät och egen VPN-tunnel.

I Kungsträdgården satte man upp åtta accesspunkter för publik åtkomst, men också restaurangernas betalsystem i eget VPN. Switchen för detta spridningsnät kom av flera olyckliga orsaker att till slut hänga i en verktygslåda under tälttaket (se mera nedan).

På Karl XII Torg hade Stockholms Stad en stor informationsmonter kallad Stockholmspaviljongen där man presenterade sina tjänster (vatten, el, miljö etc). På övervåningen i denna fanns sambandscentralen för alla volontärstyrkor. Där hade även Polisen en undersambandscentral för säkerhetsstyrkorna. Dessutom flyttade hela Kultur- och fritidsförvaltningen in i detta tält, eftersom ett projekt med ny datadriftleverantör samtidigt pågick i Staden. Denna förvaltning lades ned under konverteringsprocessen så de var glada att få andra lokaler med fungerande datornät under tiden.

Det var allt. Du ser, det är inte så knepigt! Det här sätter du ihop själv på en förmiddag.

Oortodoxt, men vadå, det fungerade

Mitt i Kungsträdgården stod ett evenemangstält som var en av knutpunkterna för fibrernas och radiolänkarnas spridning över Kungsan. Efter mycket om och men fick man dit en fiber och lämplig elkraft, dels via luftledningar, dels via överkörningsskydd i form av grova gummilister på marken, men accesspunkten i tältet hade det inte mer än gott nog.

Från början skulle det ha varit sidor på tältet, men så blev det inte. Då kom accesspunkt och switch att hänga utsatta för vädrets makter. Naturligtvis regnade det första dagen och eftersom en del kablage och kontakter hängdes på utsidan av tältet av tältbyggarna, blev det lite si och så med anslutningen till en början.

Hur skydda switchen med tillbehör? Det blev ett snabbt besök på Clas Ohlson, allas vår räddare i nöden, och så skaffade man en tämligen vattentät verktygslåda där större elen av elektroniken rymdes. Det blev inte vackert, men det fungerade. Silvertejpen och buntbandet är människans bästa vän.

Det här var mottagarantennen i Expressens och Canal Digitals tält i Kungsträdgården. Datacoms personal upptäckte en dag väldigt mycket störningar och dålig signalstyrka på den länk som skulle skicka data hit, tvärs över Kungsträdgården. Vid närmare kontroll visade det sig att riktantennen en natt hade blivit vänd bakfram av ett lag tältbyggare. Expressen och de övriga anslutna märkte dock ingenting. När man vänt antennen rätt, gick värdena tillbaka till de normala. Det var uppenbarligen så att antennen hade så mycket uteffekt i backloberna att det räckte ändå. Mottagaren hos Expressen hade helt enkelt dragit upp känsligheten tills den fått tillräcklig signal, men det resulterade i ökade överföringsfel.

Belastningen lägre än förväntat

Låt oss titta lite på Merus belastningsgrafer i programmet EzRF för festveckorna den 6/6 – 20/6. Det var alltså möjligt att trycka ut mer nästan två gigabit per sekund i luften, men maxbelastningen översteg aldrig 30 Mbps. Lite av en besvikelse för nätverksgänget.

För det publika nätet blev det en topp på 170 anslutna terminaler den 19:e. Det tycks som om de flesta valde 3g-anslutning, eller helt enkelt inte kände till LOVE2010-nätet. Det får ses om en marknadsföringsmiss av Stockholms Stad. Dessutom fanns ett annat mediacentrum i Rosenbad i Riksdagshuset och många journalister gick säkert dit. Det är naturligtvis dit de utländska journalisterna går för sin dagliga rapportering. Där fanns ytterligare ett trådlöst när som fick sin beskärda del av belastningen.

Belastningsgrafen visar en markant ökning de två sista dagarna, med en topp på 30 Mbps just under själva vigselakten.

Sista festdagarna inträffade ett lustigt belastningsfall. Den högsta toppen på drygt 30 Mbps (A) inträffade på eftermiddagen 19/6, varefter belastningen föll dramatiskt cirka klockan 16:15 för att senare komma upp i nästan samma värden (27 Mbps, punkt B) någon timme senare. Datacom funderade mycket på vad det kan ha berott på, och kom fram till att den första toppen inträffade när folk tittade på SVT Play på sina bärbara för att få se vad som hände i kyrkan, för att få se att de båda sade ”ja” och inte ändrade sig, varefter belastningen sjönk när folk omgrupperade för att få en bra plats längs kortegevägen. Senare hade man intagit sina platser och körde åter igen igång SVT Play för att få se vad som hände på övriga platser längs kortegevägen, för att maxa sin upplevelse.

Folkmassorna ute på stadens gator var de största på många år.

Det var fantastiskt mycket folk ute på stan och att ta sig ett par kilometer genom stadens gator tog en halvtimme, berättar Mats, som provade på publikhavet.

– Man hade räknat med en publik på 250.000 ute på gatorna och jag såg siffror från Polisen på en halv miljon. Många av dem hade sina smartphones på för att se händelserna på TV. Mobilnäten var förstärkta i hela innerstaden och många använde givetvis dessa. Ändå hörde vi av vissa partners som hade problem att få igenom kreditkortstransaktioner över 3G-nätet, redan dagen innan bröllopet, och så mycket mera på själva bröllopsdagen. Men de som körde vårt trådlösa nät hade bra prestanda hela tiden.

Merus filosofi

Till just det här nätet använde Datacom tre parallella, redundanta radiocontrollernoder av typen MC3000.

Meru har en hel del tidigare erfarenhet av stora händelser. Man körde bland annat COP 15 i Köpenhamn och en NATO-konferens i Strasbourg med 6000 deltagare och var officiell leverantör av radionät för Demokraterna under det amerikanska presidentvalet 2009.

Merus nätverk byggs upp på så sätt att alla accesspunkter använder samma kanal. Det kan initialt tyckas dömt att misslyckas under hög belastning, men det är tvärt om. Nätverket förhindrar klienten att själv leta efter noder och styr istället anslutningen centralt. Om klienterna själva skulle leta noder och hålla på och byta då och då skulle det belasta nätet onödigt mycket. Samtidigt kan den centrala controllern utföra en mycket noggrann lastbalansering.

Hot och styrning

Givetvis var Datacom införstådd med att nätet var utsatt för hot från dag ett.

– Märkte ni några försök till intrång och liknande störningar?

– Så fort man sätter upp någonting mot Internet blir man angripen och scannad. Det är normalt idag, det får vi leva med. Det är klart att vi såg försök till DDOS, men det tog brandväggarna hand om, så vi inne på nätet märkte ingenting av detta. Det är annars lite av ett mardrömsscenario att hålla ett öppet nät och samtidigt skydda det. Det kom datorer överallt ifrån och visst var vi rädda för att någon skulle föra med sig skadlig programvara, men inte heller något sådant märkte vi av.

Supportavdelningen upptäckte inga egentliga  användarproblem. Joo, några var det väl. Det mesta roterade kring bärbara datorer med för gamla drivrutiner och datorer som inte kunde koppla upp sig eftersom företaget de kom ifrån hade begränsat rättigheterna att välja trådlöst nät. Den förra situationen kunde man hjälpa med nya drivrutiner, medan den senare var omöjlig att åtgärda. Precis som avsett, naturligtvis.

I uppdraget att hålla hela bröllopsfesten online ingick att skydda nätet. Clavister fick bidra med brandväggar. Både ingående och utgående Internettrafik övervakades och man försökte säkerställa att inget olämpligt ägde rum och att både information och användare var skyddade.

Arrangemangets 35 partners hade i många fall kassaapparater ute på stan som behöver nätverksförbindelse för exempelvis sina kreditkortstransaktioner. Man insåg tidigt att det skulle kunna uppstå risk för hackning av dessa transaktioner, varför de fick färdas genom egna VPN-tunnlar.

Även journalisterna var utsatta för hot. Det gällde att skruva upp säkerheten så högt att journalisterna kunde vara säkra på att det material de skickade in till sin redaktion inte skulle kunna sniffas på vägen dit. Samtidigt måste de kunna vara säkra på att de inte blev angripna i realtid av en hacker som satt mitt emot i mediacentret.

Stockholms Stad satte upp vissa kriterier för ett ”rent” Internet som kunde distribueras till alla utan betänkligheter. Precis som vid Volvo Ocean Race använde man sig av svartlistor i Clavister-maskinerna, som spärrade mot terrorism, våld och porr. Vid VOR fick detta en lustig följd. Försvarsmakten var en partner som ville visa upp sig på festplatsen, men mil.se hade klassats som terroristorganisation i svartlistan och var onåbar. Nåväl, det gick att korrigera.

Framtiden

Det här gick ju bra, konstaterar driftteknikerna Mats Berglind och Peter Augustsson efteråt.

För att sammanfatta kan man säga att det gick som det skulle. Allting blev klart i tid, trots en del fatala missar kring leveranserna av fiber under planeringsstadiet. Internet råkade komma in på fel ställe, men det gick att övervinna. Alla problem löstes i gott samförstånd mellan de inblandade, utan att någon skulle sätta sig på några höga hästar. De olika organisationerna lånade glatt ut fiberpar till varandra för att klara olika uppdrag. Allt var till exempel inte färdigdraget till Nationaldagens föreställning nedanför slottet, men då fick TV-folket låna Datacoms fibrer.

De låga belastningen förringar inte själva nätverket och det planeringsarbete som legat till grund för det.

– Var kommer härnäst, DIVORCE2011? frågar vi.

– Nej, men kanske BIRTH2012, svarar Mats. Sanningen är att Stockholm Stad tyckte så bra om det här nätet att vi nu ska ut på turné till alla Stockholms kranskommuner och berätta om projektet för näringslivet. Förhoppningsvis ska Merus accesspunkter få vara på resande fot i framtiden, i och med att Datacoms kapacitet för vad Mats föredrar att kalla ”tokiga uppdrag”, har blivit känd.

Varför byggde Datacom det här nätet om det inte inbringade någon direkt vinst? Istället fick man arbeta med att skaffa sponsorer och lägga ut reklammaterial, som på den här segelbåten vid Galärvarvet. Det blev istället till en uppvisningssak till självkostnadspris, en titta-vad-bra-vi-är, som förhoppningsvis ska leda till framtida affärer.

Läs mer

www.clavister.se
www.datacom.se
www.kabeldragarna.se
www.merunetworks.com
www.netaccess.se
www.royalcourt.se
www.stokab.se
www.telia.se

Tekniska fakta

>> 3 inkommande Internetförbindelser levererade på 3 inkommande fibrer med 3 Gbps Internet
>> 50 accesspunkter, varav 25 i mediacentret
>> 20.000 meter fiber
>> 3000 meter UTP
>> 300 switchportar
>> Dubbla redundanta lastbalanserade brandväggar från Clavister med total kapacitet på 15 Gbps mot Internet
>> 3 redundanta radiocontrollers från Meru Networks
>> Den uppskattade kapaciteten i luften var 1,8 Gbps, som fördelades över journalister, partners och allmänhet, i den prioritetsordningen
>> Systemet var dimensionerat för 3000 professionella användare + allmänhet

Arbetsfördelning

>> Stockholms Stad beställde alltihop och det mesta utfördes av svenska företag
>> DataCom AB projekterade och hade helhetsansvar
>> Clavister AB levererade brandväggar
>> Telia levererade Internetförbindelsen Telia Home Run
>> Stokab höll med fiberoptiska anslutningar här och där
>> Kabeldragarna AB drog det mesta ute på stan
>> Fiber levererades av Netacess och Ericsson
>> Meru var den enda utomsvenskingen, som levererade de trådlösa noderna och deras administrationsnoder

Kostnad

Kostnaden för hela infrastrukturen, apparatur, såväl som kablage och utläggning av detta, inklusive Stokabs kostnader, men exklusive Telias Internetanslutning, var cirka 1,8 miljoner kronor. Utöver detta tillkom Clavisters maskinvara för cirka 800.000 kronor. Datacom gjorde själva ingen eller bara mycket liten vinst på det hela. Men det var kul så länge det varade. Inklusive supporttid kostade detta Dacatom cirka 1000 mantimmar.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News