Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lövin i Madrid: Vi ser och hör ungdomarnas krav

Publicerad: 9 december 2019, 14:02

Miljöminister Isabella Lövin är nu på plats på Cop 25 i Madrid. Hon ser fram emot veckan med blandade känslor. Å en sidan ett enormt yttre tryck för förändring med ungdomsrörelser på plats och miljontals människor som fortsätter att demonstrera. Å andra sidan länder som tvekar och velar, delvis som en konsekvens av USA beslut att lämna Parisavtalet.


Miljöminister möte den svenska pressen på Cop 25 bara minuter efter en mycket välbesökt presskonferens där alla slogs om att få sin bit av Greta Thunberg och hennes efterföljare från hela världen. Och den naturliga öppningsfrågan till Isabella Lövin är hur det momentum som ungdomsrörelsen byggt upp nu ska kunna utnyttjas och leda till åtgärder i linje med vad vetenskapen förordar.
– Vilken svår fråga du ställer, det funderar jag på varje dag, säger hon.

Hon utvecklar resonemanget och menar att trycket redan fanns på toppmötet i New York i september, men att det är skillnad på att var ung påtryckare och politiker. Hon vänder sig mot utryck som att politiker inte gör något och inte ser ungdomarna och deras krav.
– Det finns inte en politik, det finns massor av olika politiker. Och det är klart, att om alla röstar på dem som tycker som vi så blir det annorlunda. Samtidigt försöker vi hela tiden hitta lösningar, vi ska inte hamna i förlorarhörnan som dom som inte gör något. Sverige är till exempel tillsammans med Indien med och driver på för att ställa om den tunga industrin. De kan bli mycket betydelsfullt.

Isabella Lövin kastas nu in i skarpa förhandlingar och hon är smått orolig för att det inte ska ge de resultat som förväntas. Det handlar bland annat om ett regelverk för handel med utsläppsminskningar.
– Vi vill avsluta artikel 6 och regelboken här i Madrid. Men det måste vara ett bra och vattentätt system. Vi har bara tio år på oss och då kan vi inte förlora år på fiffel med bokföringen. EU har en stark position här och förhoppning är förstås att förhandlingarna nu går i lås.

Ett annat moln på himmelen som hos ser är osäkerheten om USA:s roll och medverkan i framtiden. Det faktum att USA kanske lämnar Parisavtalet sprider en osäkerhet som gör att andra länder drar ned på takten och engagemanget.
– USA:s frånträde märks i förhandlingarna. Men samtidigt vill jag ge en stor eloge till den amerikanska rörelsen ”We are still in” som har en stor representation här på Cop. Det är städer och företag som håller fast vid Parisavtalet och faktiskt representerar 70 procent av USA ekonomi.

Isabella Lövin kommer i morgon att tala under det officiella öppnandet av högnivåmötet som är en del av Cop 25.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.