Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lövin önskar större försiktighet kring fiskekvoter

Publicerad: 9 september 2014, 04:04

EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) välkomnar delar av kommissionens förslag till fiskekvoter. Men efterfrågar större försiktighet kring torsk och lax.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 8 september.

I förra veckan lade kommissionen fram förslag på fiskekvoter för 2015. Det var första gången sedan EU:s reformerade fiskeripolitik togs i bruk.

I förslaget vill kommissionen öka den tillåtna fångstmängden av sill i västra Östersjön med tolv procent och då väntas fisket nå ett maximalt hållbart uttag, ett kärnbegrepp i den nya politiken. För att uppnå ett hållbart fiske av torsken i västra Östersjön vill kommissionen istället minska fiskekvoten med 48 procent.

– Vi ser att kommissionen har tagit den nya fiskepolitiken på allvar när det gäller det västra beståndet av torsk och sill, säger Isabella Lövin, EU-parlamentariker (MP) som var föredragande för delar av den nya politiken när den förhandlades.

När det gäller torsk i västra Östersjön vilar sig kommissionen mot Internationella Havsforskningsrådets, Ices, rekommendationer. Men för torsken i den östra delen av havet tycker Lövin att kommissionen bara skjuter problemen framför sig. Kommissionen har ännu inte föreslagit några kvoter där och hänvisar till att Ices inte kunnat göra en fullständig bedömning av utvecklingen på grund av förändringar i torskens biologi.

– Ices har inte haft tillräckliga data för att göra en bedömning av beståndets utveckling. Plötsligt har de märkt att torsken är mager och i dålig kondition. Isec gav råd baserade på försiktighetsprincipen men det har kommissionen tydligen velat fundera närmare på.

Hon menar också att det som på ytan ser ut som en vettig sänkning av laxkvoten i egentliga Östersjön är förvillande. Isec har sagt att fångster inte ska överskrida 116 000 laxar och kommissionen har lagt gränsen vid 97 911 laxar.

– Det kan man tycka ser bra ut, men havsforskningsrådet räknar med att bara 68 procent av fångsterna rapporteras och att en stor del är orapporterade eller felrapporterade. Kommissionen gör en annan bedömning av hur stort det illegala fisket är. Jag tycker alltid att man ska hålla sig på försiktighetssidan.

Se de föreslagna kvoterna här.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.