fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lövin: Pengarna till gröna klimatfonden är additionella

Publicerad: 6 oktober 2015, 20:00

Pengarna som Sverige ger till den internationella gröna klimatfonden är ett tillskott utöver Sveriges övriga bistånd. Sverige kommer dock inte att uppnå det av riksdagen beslutade enprocentsmålet för det svenska biståndet, inte ens om tillskottet…

Ämnen i artikeln:

Gröna klimatfonden

Pengarna som Sverige ger till den internationella gröna klimatfonden är ett tillskott utöver Sveriges övriga bistånd. Sverige kommer dock inte att uppnå det av riksdagen beslutade enprocentsmålet för det svenska biståndet, inte ens om tillskottet till den gröna klimatfonden skulle räknas med. Det beskedet ger biståndsminister Isabella Lövin (MP) till riksdagsledamoten Sofia Arkelsten (M) som ställt en skriftlig fråga.
En förklaring till att Sverige inte når enprocentsmålet är enligt Isabella Lövin att biståndsbudgeten håller på att anpassas till en ny beräkningsmodell för bruttonationalinkomsten, BNI, och att procentsatsen sjunker av redovisningstekniska skäl.
”Regeringen har 2016 avsatt 43 miljarder kronor för bistånd, vilket är en ökning med nästan 3 miljarder kronor jämfört med 2015, varav 2 miljarder härrör från BNI-uppräkning och 886 miljoner är ett tillskott av nya medel. Av detta tillskott går 500 miljoner kronor till klimatfinansiering i utvecklingsländer. Sammantaget innebär det att biståndet motsvarar 1,02 procent av BNI enligt den beräkningsmodell som användes fram till september 2014 inom EU”, skriver Isabella Lövin.
Stödet till den gröna klimatfonden, som Isabella Lövin kallar additionellt, ingår i de 500 miljoner kronor som satsas på klimatfinansiering av utvecklingsländer.

 Läs Isabella Lövins svar om pengar till den gröna klimatfonden

MiljöRapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev