Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lövin skriver historia i EU-parlamentet

Publicerad: 15 oktober 2009, 07:23

Isabella Lövin (mp) fick EU:s fiskeutskott att säga nej till ett nytt avtal med den korrupta regimen i Guinea. Det är första gången utskottet går emot en sådan propå från Kommissionen. Nästa vecka kan hon få hela parlamentet att följa sin linje.


Ämnen i artikeln:

Isabella Lövin

EU har skrivit avtal med ett antal västafrikanska stater om fiskerätter längs kusten. Pengarna ska gå till infrastruktur och fiskekontroll – men utbredd korruption har försvårat affärerna. Handeln bidrar till utfiskning och slår ut delar av det småskaliga kustfisket.

EU-parlamentarikern Isabella Lövin (mp) protesterade mot det nya avtal EU-kommissionen ville skriva under med Guinea – som drabbades av inbördeskrig i slutet av september – och ställde frågan om Europa två dagar efter en massaker på civila kan rösta ja till att skicka över 1 miljon Euro i skattepengar till den nye diktatorn.

Frågan väckte starka reaktioner i parlamentets fiskeutskott. Representanter från Kommissionen som var på plats försökte övertyga ledamöterna i utskottet att rösta ja till avtalet – och intygade att avtalspengarna var öronmärkta för att stödja Guineas inhemska fiskesektor.

Men Isabella Lövin skriver i sin blogg att hon besökt Guinea och inte kan se att tidigare utbetalade fiskeavtalspengarna gjort situationen bättre. Det finns till exempel inga kylrum för fisk, inga fiskeauktioner och ingen övervakning av det illegala fisket. Mycket av denna kritik framfördes av en oberoende konsult redan i fjol.

Vid omröstningen i utskottet fick Isabella Lövin med sig representanter från det socialistiska och liberala blocket och vann med röstsiffrorna 11 mot 9 – fiskeutskottet hade röstat emot ett nytt avtal. Det har aldrig tidigare hänt att utskottet gjort tummen ned till ett sådant förslag från Kommissionen.

Nästa vecka kommer frågan om nytt fiskeavtal med Guinea upp till omröstning i EU-parlamentet. Det är ännu oklart om man följer rekommendationen från fiskeutskottet eller inte. Ändå är det i slutändan Kommissionen som avgör om det blir en fortsättning eller inte – parlamentets röst är bara rådgivande och utbetalningarna kan fortsätta mot dess vilja.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Isabella Lövin

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News