Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

LRF anklagar Saltå Kvarn för pajkastning

Publicerad: 6 Oktober 2014, 08:42

Frågan gäller det konventionella jordbruket.


Ämnen i artikeln:

Lrf

I förra veckan skrev bland annat Johan Ununger, vd på Saltå Kvarn, i Dagens Samhälle att det ”behövs en ny jordbrukspolitik som gradvis ställer om dagens konventionella jordbruk till ett hållbart, klimatsmart och ekologiskt jordbruk”. I en replik skriver nu Hilda Runsten, klimatexpert på LRF Mjölk, att ”all svensk produktion ligger långt framme både när det gäller miljö- och klimatavtryck”.

Johan Ununger efterlyser en miljöskatt på konstgödsel, där skattemedlen som tas in sedan används som stöd till de jordbrukare som vill ställa om. Men Hilda Runsten skriver i sin replik att hållbarhetsfrågorna är komplexa och inte kan ”reduceras till enkel pajkastning mellan förespråkare för ekologiskt och konventionellt jordbruk”. Exempelvis miljömålen biologisk mångfald och ett öppet och rikt odlingslandskap är helt beroende av betande mular menar hon och skriver vidare:

"Problemet är att vi som konsumenter sällan riktigt förstår vad vi väljer eller vad de val vi gör får för effekter för det hållbara samhället. Det gäller i hög grad även konsumtionen i den offentliga sektorn."

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Lrf

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.