Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

LRF-höjdare jämförde djurskyddsinspektörer med nazister

Publicerad: 16 oktober 2012, 03:18

LRF:s grisexpert hävdade nyligen att en del djurskyddsinspektörer i Sverige tillhörde ”extremistgrupper” som hon jämförde med nazister.


Margareta Åberg är grisexpert inom LRF och verksamhetsledare för Sveriges Grisföretagare. När hon nyligen skulle tala om näringspolitiska ansträngningar för att stärka konkurrenssituationen sa hon att det finns djurskyddsinspektörer som tillhör extremistgrupper. Det rapporterar ATL Lantbrukets affärstidning. Exakt vilka extremistgrupper hon menade nämnde hon inte, men hon jämförde med nazister och sa att Malmöpolisen säkert inte skulle acceptera en aktiv nazist inom kåren.

På djurskyddet i Skåne tar man emellertid Margareta Åbergs utspel med ro. Ola Svensson är chef för djurskyddet i Skåne, och han tar Margareta Åbergs utspel med ro.
– Den där typen av påståenden stöter vi på ganska ofta, särskilt när vi haft synpunkter på någons djurhållning. Ibland får vi också höra att vi är veganer, allihop. Så jag är inte överraskad, säger han till ATL.

Enligt Ola Svensson går det ofta rykten om att det finns "mullvadar" inom djurskyddet och att djurrättsaktivister infiltrerat verksamheten. Själv har han däremot ytterst svårt att tro att någon verkligen skulle lyckas med ett sådant tilltag.

Margareta Åberg har enligt ATL bett om ursäkt för sin jämförelse mellan djurskyddsinspektörer och nazister.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.