Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

LRF kritiska till finansdepartementets agerande

Publicerad: 20 Juni 2012, 05:00

Beskrivs i debattartikel som en bromskloss som bara ser kostnader.


Om några månader presenterar regeringen sin höstbudget. LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson har tillsammans med Paul Christensson, regionordförande för LRF i Västra Götaland, skrivit en debattartikel i Göteborgsposten där de menar att både jobben och klimatet har allt att vinna på en ordentlig biogassatsning i budgeten för nästa år.

Potentialen för svensk biogasproduktionen är nämligen stor, menar Jonsson och Christensson, som skriver:
”Men ska företagarna våga satsa krävs att regeringen inför den metanreduceringsersättning för biogas från gödsel på 20 öre/KWh som Energimyndigheten föreslagit. Många hade förväntat sig att satsningen skulle göras redan förra året. Men även om några allianspartier såg vinsten, bromsade Finansdepartementet som bara såg kostnader.”

Enligt LRF finns det en ny undersökning som visar att det samhällsekonomiska värdet av ökad biogasproduktion tydligt överstiger kostnaderna. Det är en av anledningarna till att utvecklandet av biogas från gödsel har fått stöd från de tre Centerministrarna Lena Ek, Eskil Erlandsson och Anna-Karin Hatt.

”Men det räcker inte”, fortsätter Jonsson och Christensson, som menar att det nu behövs ett tydligare stöd även från Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet.

”Ska vi nå ett hållbart samhälle krävs nya satsningar på förnybar energi och miljövänliga drivmedel. Sveriges lantbrukare står beredda att få dra ytterligare ett strå till stacken ett hållbart energisystem.”

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.