onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

LRF: ”Rapport om landsbygdsprogrammet inte relevant”

Publicerad: 6 augusti 2013, 07:50

Landsbygdsprogrammet ger för lite för pengarna, bland annat när det gäller miljön, enligt en ny rapport. LRF avfärdar dock kritiken som styrd av finansdepartementet.


Landsbygdsprogrammet får hård kritik av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) i en rapport till finansdepartementet. Programmets 36 miljarder kronor har små eller omätbara effekter, enligt rapportförfattaren Ewa Rabinowicz, professor vid SLU. I en debattartikel i Svenska dagbladet på måndagen skriver hon att stödet bara har blivit en extra inkomstkälla för bönderna, skriver hon.
Hon efterlyser större nytta för pengarna och anser enligt SVT att de borde gå till åtgärder som ger effektivare lantbruksföretag, bättre miljö och bättre fungerande social service på landsbygden.

Nu reagerar Lantbrukarnas
riksförbund (LRF) på kritiken.
– Jordbruket är en stor arbetsplats som skapar jobb framöver. Om vi inte har ett lantbruk som kan producera råvara, till exempel till kvarnindustrin och brödindustrin – vad händer då, undrar Marianne Andersson, LRF:s regionordförande i Skåne, i en kommentar till SVT.
Hennes kollega på Gotland Anna Törnfeldt tycker att rapporten är irrelevant och styrd av finansdepartementets önskemål.
– Man har vänt sig till experter för att man vill ha det här svaret, helt enkelt, från finansdepartementet. Det beror ju helt på vilken expergrupp man vänder sig till och jag tror att det här ganska väl speglar svaret som Anders Borg vill ha, säger Anna Törnfeldt till SR Gotland och tillägger att rapporten nästan är ett hån mot svenska lantbrukare.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev