Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

LRF: Utsläppsbetingen för Östersjön är utopiska

Publicerad: 8 oktober 2013, 11:46

Då miljöminister Lena Ek tillsammans med sina miljöministerkollegor från Östersjöländerna i torsdags skrev under den reviderade Åtgärdsplanen för Östersjön (BSAP) kritiserade miljörörelsen dokumentet för att vara urvattnat. På LRF är man emellertid av en helt annan åsikt.


På LRF menar man istället att den nya överenskommelsen innehåller fullständigt omöjliga mål kring minskade utsläpp av kväve och fosfor.

LRF menar att de nya svenska reduktionsbetingen, som alltså höjts från 2007 års mål, är fysiskt omöjliga att klara då reduktionen som ska göras är högre än de totala svenska utsläppen. Enligt LRF är de föreslagna och nu alltså antagna reduktionerna framtagna från modellberäkningar med stora osäkerheter som inte heller gör skillnad på mänsklig aktivitet och naturlig bakgrundsbelastning.
– Vi förväntar oss att Miljödepartementet snarast möjligt ger klar och tydlig vägledning till de som berörs, det handlar om allt från ansvariga genomförandemyndigheter till våra bönder, om hur dessa utopiska beting ska tolkas för att därigenom undanröja oro för orimliga krav. Att detta beting ska genomföras av myndigheter och kommuner inom Vatten- och Havsmiljödirektivet gör den här tolkningen extra viktig. Inte minst nu när regeringen samtidig skär hårt i miljöersättningarna i Landsbygdsprogrammet, säger LRFs förbundsordförande Helena Jonsson.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.