onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

LRF vill ha höjda mål för förnybart

Publicerad: 28 maj 2012, 05:49

Kräver att Reinfeldt och Löfven tar gemensamt ansvar för energifrågan.


Helena Jonsson, förbundsordförande för LRF och medlem i regeringens framtidskommission skriver i dag i Svenska Dagbladet att det krävs nya politiska mål och höjda ambitioner då det gäller satsningar på förnybar energi.

”Alliansens klimat- och energi- överenskommelse från 2009 var ett viktigt steg för energipolitiken. (…) Samtidigt menar vi i LRF att det inte räcker. Redan tre år efter alliansens klimat- och energiöverenskommelse är tiden på väg att rinna ifrån den.”

Helena Jonsson och LRF menar att Sverige utan problem kan höja ribban. I dag är regeringens mål att andelen förnybar energi år 2020 ska vara minst 50 procent av den totala energianvändningen samtidigt som andelen förnybar energi i transportsektorn ska vara minst 10 procent.

”Men redan nu har Sverige nästan hälften förnybar energi och målet för transportsektorn beräknas nås redan i år. Vi ligger alltså åtta år före tidtabellen. Därför saknas drivkraft för att nå längre.”

"Vi i LRF menar att det är möjligt att höja målet för andelen förnybar energi i Sverige till 70 procent år 2020 och andelen förnybara drivmedel till 20 procent. Det långsiktiga målet måste vara 100 procent förnybart. Högre mål skapar efterfrågan och visar marknaden förutsättningarna."

LRF menar att det behövs politiskt mod och att det nu är dags för Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven att gemensamt ta ansvar för energifrågan.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev