lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

LUF: Det blir inga nya kärnkraftsreaktorer

Publicerad: 5 juli 2011, 17:22

Miljöproblemen i världen kommer att förvärras enormt innan det kan vända och bli bättre. Det menar Adam Cwejman, ordförande för Liberala ungdomsförbundet

Ämnen i artikeln:

FolkpartietLiberalerna

Foto: Alexander Fyrdahl

Namn: Adam Cwejman
Ålder: 26 år
Ordförande för Liberala ungdomsförbundet sedan augusti 2009

− Man ska vara försiktig med att säga att allting går åt helvete. Vi har löst otaliga kriser tidigare. Som liberal inser man utan tvekan allvaret över utmaningen vi nu står inför, men man inser samtidigt att det finns lösningar. Ser du tillbaka på historien, på all den teknik som skapats, då ger det fog för att man bör vara optimist. Kunde vi göra ett hopp som med internet, ett hopp som med flygmaskinen, då kommer vi också kunna göra ett hopp inom miljötekniken, det är jag helt övertygad om. Ta gmo – visst, det finns faror, men det här är en typ av teknik som har en enorm potential att föda en växande världsbefolkning.

Adam Cwejmans insåg steg för steg under sin uppväxt att det var de liberala idéerna och lösningarna som bäst skulle kunna komma åt världens problem. Tillväxt är exempelvis i grunden något positivt, menar han, då det innebär en frihetsökning för människor. Det leder till välstånd som ger människor möjlighet att tänka på annat än de mest grundläggande behoven.

− Välståndsutvecklingen är dock både en förbannelse och en möjlighet. Det är en jättestor paradox. Det finns en negativ sida i det att man konsumerar mer, gör av med mer. En pakistanier är till exempel klimatsmart, men inte för att han valt det utan för att han är fattig. Nu skapas det ett enormt välstånd i världen vilket innebär att många fattiga människor kommer att få det betydligt bättre i takt med att de blir rikare, och det är något positivt, något vi inte kan neka någon.

Innebörden av detta resonemang är enligt Adam att vi lever i en tid där det kommer bli mycket, mycket bättre för ett stort antal människor. Men detta innebär i förlängningen också att miljöproblemen kommer att förvärras enormt innan vi kan komma tillrätta med dem. Lösningen blir till slut ny miljöteknik i kombination med att länder kan nå en viss nivå av välstånd där de till exempel kan välja att hämma tillväxten medvetet.

− Men vi kommer kunna ställa om, det är jag övertygad om. I och med att vi nu går mot ett peak everything måste marknaden bli tvungen att hitta alternativ. Med politikens hjälp kan vi skynda på den här processen, till exempel genom att låta förorenarna bära sina kostnader. Ta köttätande. Ett monumentalt slöseri, en sjuk felprioritering av odlingsmark. Det är helt fruktansvärt. Jag tror inte det går att förbjuda människor att äta kött, därför kommer jag heller inte att försöka och det är heller inte liberalt. Men det är ofrånkomligen en nödvändighet att vi minskar och till viss del slutar äta kött.

Och det är här, menar Adam, som marknaden och politiken kan lösa problemet genom att exempelvis se till så att priset för det klimatvärsta köttet till slut blir ohållbart.

− På ett sätt är det synd att FP:s miljöpolitik nästan enbart kopplas samman med kärnkraften. Visst, det är en logisk konsekvens av att vi som sitter i regeringen har blivit något av departementspartier, men det är också tråkigt för jag tror att en liberal miljöpolitik har mycket mer att komma med. Det finns fler frågor än energifrågan.

När det då ändå kommer till
kärnkraften, då är Adam tydlig med att Luf vill avveckla den på sikt eftersom den inte är någon hållbar långsiktig lösning. Men kärnkraften är det absolut bästa givet de alternativ som finns just nu.

− Det är en energikälla som vi behöver för tillfället, även om jag anser att det är orealistiskt att tro att vi kommer bygga någon ny kärnkraft i Sverige. Energiuppgörelsen måste ändå ses som en seger eftersom vi nu inte behöver avveckla, utan i stället får möjlighet att förlänga driften av reaktorerna.

I övrigt är Adam i stora drag nöjd med alliansens insats på miljöområdet så här långt. Men när det kommer till klimatfrågan är han rak med att mer både kan och bör göras.

− Vi i de rika länderna är de värsta bovarna. Vi måste sätta ambitionsnivån betydligt högre. Jag tycker det är lite fegt att slå sig själv för bröstet som alliansen gör och säga att Sverige är bäst i världen på klimatpolitik. Vi borde bli ännu bättre.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev