Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag25.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Luftfartsverket blir Sveriges första klimatneutrala storföretag

Publicerad: 22 Februari 2006, 07:36

Luftfartsverkets generaldirektör Lars Rekke satsar på att skapa Sveriges första klimatneutrala storföretag. Han kommer därmed i samma fina sällskap som G8-mötet i Skottland förra året och sommarens fotbolls-VM i Tyskland som också siktar på att vara klimatneutralt.


Företaget räknar inte med att kunna ta bort alla egna utsläpp av växthusgaser men kommer att köpa certifikat som visar att utsläppsminskningar skett på annat håll.

En fördel med systemet att köpa certifierade utsläppsminskningar är att företagets utsläpp därmed får en prislapp. Åtgärder som minskar utsläppen leder därmed till lägre kostnader eftersom färre certifikat behöver köpas. Större fokus kommer att fästas vid exempelvis energieffektiviseringar som nu blir mer lönsamma än tidigare.

Några exempel på åtgärder som Luftfartsverket redan genomfört är inköp av miljömärkt el, inköp och leasing av miljöbilar och övergång från olja till biobränslen som uppvärmning.

År 2004 var utsläppen 35 000 ton, uppger Luftfartsverket. I dessa siffror ingår inte personalens resor och passagerartransporter till och från flygplatserna eftersom LFV inte har rådighet över dessa. Utsläppen 2005 beräknas vara lägre än 2004 tack vare de åtgärder som har genomförts under året. Genom en övergång till grön el har utsläppen av koldioxid minskat med ca 13 000 ton per år.

LFV är pionjärer i Sverige, med det finns exempel på liknande aktiviteter utomlands, uppger organisationen Blicc. G8- mötet i Skottland i juli 2005 och FNs klimattoppmöte i Montreal i november/december 2005 var klimatneutrala arrangemang. Likaså kommer fotbolls-VM i Tyskland i sommar att bli klimatneutralt.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.