Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Luftföroreningar bakom allergiboom

Publicerad: 7 April 2015, 11:02

Forskare studerar hälsoeffekten av luftföroreningar och förändrat klimat.


Ämnen i artikeln:

Klimateffekt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 7 april.

Antalet människor som drabbas av allergiska besvär ökar dramatiskt. Fenomenet kan kopplas till luftföroreningar och ett förändrat klimat, uppger forskare vid ett framträdande på American Chemical Society.

”Vår forskning har just börjat, men den som finns börjar visa på hur kemisk modifiering hos allergena proteiner uppstår och framkallar allergiska besvär, säger forskaren Ulrich Pöschl från Max Planck Institute.

Ett allergen är ett ämne som ger en allergisk reaktion, de flesta av dem proteiner. Förekomsten av luftföroreningar som marknära ozon och kvävedioxid ser enligt forskarna ut att ändra luftkemin och öka allergenernas potential. Möjligen i kombination med ett förändrat klimat.

Forskarna har under lång tid misstänkt att luftföroreningar och klimatförändringar har ett samröre med det ökade förekomsten av allegiska besvär. Men det har varit svårt att undersöka den luftkemiska processen.

Tidigare forskning har undersökt förekomsten av allergiframkallande substanser i luften. Nu visar laboratorietester hur trafikrelaterade utsläpp ger kemiska reaktioner som påverkar egenskaperna hos allergen i björkpollen.

”Vår forskning visar att kemiska modifiering hos allergena proteiner kan spela en viktig roll i den ökade förekomsten av allergier. Med högra halter av föroreningar följer fler modifierade proteiner som påverkar den allergiska potentialen, säger Ulrich Pöschl.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Klimateffekt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.