Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Luftföroreningar kan ge lägre intelligens

Publicerad: 29 Augusti 2018, 05:51

Foto: michael davis-burchat/Flickr

Luftföroreningar har en starkt negativ påverkan på människors intelligens. Det visar en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Luftföroreningar

En ny studie som genomförts i Kina av forskare från Yale School of Public Health i USA visar att luftföroreningar har en starkt negativ påverkan på människors intelligens. Den effekt som höga nivåer av föroreningar har på intelligensen motsvarar ett års utbildning, och ju längre människor utsätts för den dåliga luften, desto mer påverkas vår kognitiva förmåga och vår kapacitet att lösa problem.

I studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of National Academy of Science har forskare analyserat språk- och matematikprov som genomförts av 20 000 människor runt om i Kina mellan 2010 och 2014. Resultaten har sedan jämförts med halterna av kvävedioxid och svaveloxid i motsvarande områden.

I studien konstaterar forskarna att höga halter av luftföroreningar orsakade betydligt sämre testresultat, särskilt då det gällde språk och matematik. Män påverkades mer än kvinnor, och äldre mer än yngre.

Luftföroreningarna hade även en kortvarig inverkan på intelligensen och enligt forskarna bakom studie är detta något man bör beakta, exempelvis när studenter måste göra viktiga prov på dagar när luftföroreningarna är särskilt höga.

Tidigare forskning har visat att luftföroreningar skadar studenters kognitiva förmåga, samt att kraftiga luftföroreningar kan kopplas till hög dödlighet hos människor med psykisk ohälsa. Men den nya studien undersöker för första gången hur luftföroreningar påverkar olika åldrar och kön.

Läs studien här

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Luftföroreningar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.