Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Luftföroreningar stort problem inom EU

Publicerad: 21 mars 2014, 11:42

EU:s miljökommissionär Janes Potocnik vill skärpa reglerna för de EU-länder som inte klarar gränsvärdena för luftföroreningar. Sverige är ett av de länder där medborgarna utsätts för för höga halter av farliga partiklar i luften.


Ämnen i artikeln:

EuLuftföroreningar

Europa har stora problem med luftföroreningar. Varje år dör 400 000 européer, eller tio gånger så många som dör i trafiken, en för tidig död till följd av föroreningarna. Trots att EU tillåter högre halter av farliga partiklar i luften än Världshälsoorganisationen klarar 18 av EU-länderna inte att hålla gränsvärdena, ett av dem är Sverige. Men nu vill EU-kommissionen skärpa reglerna.

EU:s miljökommissionär Janes Potocnik är på besök i Stockholm idag. För några månader sedan la han ett förslag om att skärpa kraven på ren luft i EU. Förslaget handlar bland annat om hårdare kontroll av utsläpp från nya bilar. Kommissionen vill också ha bättre kontroll över utsläppen från bland annat jordbruk och avfallsförbränning.

– Vi ignorerar inte de problem länderna har med att följa nuvarande regler, det blir deras första steg, men vi måste fortsätta. Det är orimligt att så många ska leva med farlig luft, säger EU:s miljökommissionär Janes Potocnik till Sveriges Radio.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

EuLuftföroreningar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News