Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Luftkvalitet: Därför kan Sverige tvingas betala miljontals kronor i vite

Publicerad: 14 januari 2010, 12:26

Stockholm är ett av de ställen i Sverige där man inte klarar av att nå gränsvärdena för luftpartiklar. Den dåliga luftkvaliteten har nu gjort att ärendet kan hamna i EU-domstolen.


Ämnen i artikeln:

EuLuftföroreningar

Ekot rapporterar att Sverige nu skickat in ett yttrande i frågan om luftkvaliteten. Om EU-kommissionen nu väljer att gå vidare blir det ett fall i EU-domstolen.
– Nästa steg är att kommissionen kan väcka talan mot Sverige i domstolen, säger Magnus Blüchert, biträdande chef på rättsenheten vid Miljödepartementet, till Ekot.

Magnus Blüchert
menar att läget är "mycket allvarligt". Framförallt därför att Sverige "inte lyckats fullgöra sina unionsrättsliga åtaganden". Sverige kan också komma att få betala vite för sin försumbarhet. Det lägsta beloppet här börjar på drygt 2,6 miljoner euro. Och Magnus Blüchert berättar för Ekot att det kan bli betydligt högre.
– Det kan bli högre. Kommissionen kan också välja att yrka på ett löpande belopp som tickar ut per dag som en sådan här överträdelse pågår. Ett sådant löpande belopp kan landa på tiotusentals euro per dag, vilket gör att det väldigt snabbt blir väldigt höga belopp.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

EuLuftföroreningar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.