Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Luleåstudenter tvåa i snålbilstävling

Publicerad: 24 maj 2012, 08:03

Studenter från Luleå tekniska universitet kom tvåa i Shell Eco-marathon, en tävling där det gäller att köra så energisnålt som möjligt.


Ämnen i artikeln:

CleantechHållbara TransporterMiljöteknikGreentech

Shell Eco-marathon är en årlig tävling där högskolestudenter tävlar om vem som kan rita, bygga och köra den mest energieffektiva bilen. Det hålls tävlingar i Europa, Asien och USA, och den som kör längst på 1 kilowattimme el eller 1 liter bränsle vinner.

Laget från Luleå tävlade med sin etanoldrivna bil Baldos II i klassen ”urban concept”, och slutade på en fin andraplats i den europeiska tävlingen efter att ha kört sin bil 223,3 kilometer. Laget vann även pris för bästa säkerhet.

– Det känns jätteskönt att ha presterat så bra på tävlingen. Vi hade ett eget mål inför tävlingen att vi skulle klara att köra 20 mil på motsvarande en liter bensin vilket vi klarade med råge, säger LTU-studenternas projektledare Maria Rodiouchkina till Miljö & Utveckling.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.