Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lund fortsätter kämpa mot slammet

Publicerad: 22 november 2010, 11:07

Trots att Landskrona kommun fick bakläxa på sitt förbud mot slamspridning på åkrar ger Lunds kommun inte upp. Nya bedömningar ger miljönämnden hopp.


Ämnen i artikeln:

JordbrukSlam

I förra veckan berättade Miljöaktuellt om att Miljööverdomstolen inte kommer att pröva miljödomstolens dom som ger en jordbrukare i Landskrona kommun rätt att gödsla med slam från reningsverk. Miljönämnden i kommunen försökte förbjuda slamspridning med hänvisning till att miljö- och hälsoeffekterna inte är ordentligt utredda och att ny forskning pekar på risker.

Miljönämnden i Lunds kommun har också förbjudit slamspridning och kommer att fortsätta säga nej, trots utslaget i Landskrona-fallet, meddelar Sydsvenskan. Två jordbrukare har överklagat kommunens förbud till länsstyrelsen.
– Nej, vi vill ha frågan rättsligt prövad. Vi tycker vi gjort en korrekt bedömning, säger miljönämndens ordförande Lars V Andersson (C) till Sydsvenskan.

Enligt honom har miljönämnden utgått från ett annat lagrum än man gjorde i Landskrona, varför han anser att även det här fallet bör prövas.
Han säger också att fler och fler börjar ifrågasätta lämpligheten att gödsla med rötslam.
– Det har ju uppstått farhågor även i grossistledet och det finns livsmedelsföretag som vägrar köpa grödor som vuxit på åkrar som gödslats med slam, säger Lars V Andersson.

Även bland
myndigheter finns det delade uppfattningar.
– Det har hänt mycket sedan 2007 då Landskronafallet inleddes. Bland annat har både Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen ställt sig negativa till slamspridning i yttranden till Naturvårdsverket, säger Ewa Björnberg, miljöinspektör i Lunds kommun, till Sydsvenskan.
Hon hoppas att ärenden kommer att gå vidare till miljödomstolen.
– Jag tror inte länsstyrelsen vågar ta ställning så jag kommer att föreslå att vi fortsätter driva frågan rättsligt.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

JordbrukSlam

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.