måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lund tog hem segern

Publicerad: 8 maj 2009, 07:24

Den rafflande finalen i Teknik-SM är över. Laget från Lund tog jublande emot pokalen.


Det var näst sista dagen av Teknikdagarna i Stockholm igår. Lundstudenterna vann Teknik-SM och hörde förmodligen till de gladaste besökarna i huvudstaden. Människor i alla åldrar och från olika delar av landet besökte ivrigt de utställningar och föreläsningar som hölls. En av de mest spännande evenemangen var finalen i Teknik SM, som ägde rum på torsdagen.

Värdarna för tävlingen var Simon Svensson, svenskmästare i ståuppkomedi och känd för Pang Prego och Morgonpasset i p3 samt Centralskolan med Filippa Bark. Samt Göran Grimvall, professor i tekniskfysik

Simon Svensson och Göran Grimvall gör tävlingen intressant med skämt och rappa kommentarer.

Tävlingen inleddes av Bosse Bildoktorn Andersson. Han gav sig in i James Bonds värld och pratade exalterat om alla teknikprylar som präglar filmerna samt böckerna. Mest fascinerad är han över bilarna med skottsäkra glas, kulsprutor, laser, sågklingor, eldkastare och katapultstol.

– Bäst av allt är när Bond kör ut över ett stup i filmen Älskade spion med en Lotus Esprit och dyker ner med den i vattnet. Då förvandlas bilen till en ubåt. Sen när han kör upp på stranden tittar folk konstigt på bilen. Då vevar han ner rutan, rättar till flugan och kastar ut en fisk, sa Bosse Bildoktorn och publiken skrattar.

Bosse Bildoktorn är lika uppspelt
i verkligheten som på tv.

Hur fisken hamnade där går bara att spekulera om, men det är ingen tvekan att Bosse Bildoktorn älskar det han gör.

– Jag tycker om all teknik. Det är så kul med olika prylar. Men allra mest gillar jag bilar, såklart. Teknikdagarna är jättebra för att få upp intresset för teknik och finalen kommer att bli spännande, sa Bosse Bildoktorn.

Plötsligt började musik dåna från högtalarna. Även om man inte har sett Rockyfilmerna går det inte att ta miste på vilka toner som spelas. Lamporna blinkade frenetiskt och ingav en riktigt trevlig discokänsla.

I Luleås lag hade vi: Frida Nellros som studerar teknisk fysik samt Harald Hernnäs och Jonas Jonsson som studerar data teknik. Lunds lag bestod av: Josef Ekman och Andreas Jönsson som studerar teknisk nanovetenskap samt Nils Bengtsson som studerar teknisk fysik. Sist men inte minst Göteborgs lag: Linus Hallberg och Hans Lämså och Anders Martinsson som alla studerar teknisk fysik.

Längst till vänster: laget från Luleå, mitten: Göteborg och längst till höger: Lund.

Under två timmar blev lagen plågade med både frågor och praktiska uppgifter. Uppgiften ”Fyra fyror” innebar att lagen skulle bilda tal från 60 till 80. Den här uppgiften hade lagen löst under dagen, eftersom väntetiden för åskådarna annars blivit lite långdragen.

– Det mest kreativa sättet ska få extrapoäng och det är Lund som skrev: 72 = ((4!?4)-4!)/e4iπ, sa Göran Grimvall

I slutskedet av tävlingen steg spänningen i publiken. Det var dags för lagens legobilar att göra upp. Innan tävlingen hade lagen fått en likadan uppsättning med lego. De skulle bygga en robot och sedan programmera den till att utföra några moment på en bana.

Isbjörnen fick åka många resor på lagens robotar. Både till forskningsstationen och ner på golvet.

Banan var full med olika figurer. Till exempel fördämningar (gråa legobitar) som skulle skydda ett hus från att bli översvämmat av vatten (blått papper). Lagens robot hade i uppgift att placera fördämningarna på rätt plats, eller att köra plastisbjörnen till forskningsstationen (vitt papper avgränsat med vitt lego) på banan.

Det var nu det avgjordes. Lund hade ledningen innan legotävlingen. De gjorde en väldigt fin uppvisning med sin robot och tog mest poäng och därmed segern.

– Jobbigaste uppgiften var helt klart legobilen, sa samtliga i laget från Lund.

Priset är inte bara äran utan också en resa till Kina i en hel vecka.

Laget från Lund blev glada över segern och gratulerades av Bosse Bildoktorn.

– Vi är jätteglada!, sa det vinnande laget efter en explosion av konfetti och ”you are simply the best” dånande ur högtalarna.

Josefin Söderström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev