Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

“Lundin Petroleums ägare bör kräva upprättelse för drabbade i Sydsudan”

Publicerad: 22 mars 2019, 11:16

Foto: Illustration: Kurious/ Pixabay

Ägarna uppmanas att vid nästa veckas bolagsstämma ställa krav på att Lundin Petroleum inleder en intern utredning om folrättsbrott i Sydsudan. Storägaren Nordea fonder uppger dock att de inte kommer att driva frågan på bolagsstämman.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Vid Lundin Petroleums årsstämma den 29 mars nästa vecka bör bolagets ägare verka för att en oberoende utredning tillsätts med syfte att utröna omfattningen av bolagets påverkan på civilbefolkningens mänskliga rättigheter i Sydsudan. Det kräver organisationerna Amnesty, Swedwatch och Pax i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Organisationerna anser också att en sammanfattning av utredningens resultat bör göras offentlig, i enlighet med kraven på öppenhet i FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.

Det var i februari som Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter delgavs misstanke om anstiftan till övergrepp i rättssak efter att vittnen i utredningen om folkrättsbrott uppgett att de hotats av personer som sagt sig arbeta för oljebolaget.
“Trots stort intresse för åklagarnas utredning i både svenska och internationella medier har en viktig frågeställning hamnat i skymundan: hur bör de drabbade gottgöras och vilket ansvar har oljeföretagets ägare för att se till att detta sker”, skriver Amnesty, Swedwatch och Pax.

Bland Lundin Petroleums tio största ägare finns Nordea fonder. Nordea kommer dock inte att driva frågan på Lundin Petroleums bolagsstämma nästa vecka.
– Vi avvaktar den rättsliga processen, säger Katarina Hammar, senior ESG-analytiker på Nordea, till Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev