Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lunds etanolforskning får mångmiljonstöd

Publicerad: 26 januari 2012, 12:59

Energimyndigheten satsar 43 miljoner kronor på etanolforskning vid Lunds universitet.


Ämnen i artikeln:

CleantechEnergimyndighetenEtanolForskningGreentech

I Sverige har etanoldebatten ofta handlat om att bränslet riskerar att konkurrera ut livsmedelsproduktion, vilket i så fall leder till att ny åkermark måste brytas – en effekt som äter upp en del av biobränslets klimatvinst. Men, så behöver det inte vara, menar Gunnar Lidén, professor i kemiteknik vid Lunds Tekniska Högskola.

– Många missar att det är skillnad på etanol och etanol. Vi sysslar främst med att göra etanol av lignocellulosa, till exempel olika typer av skogsråvara och biprodukter från jordbruksråvara, som inte konkurrerar med matproduktion, säger han i ett pressmeddelande.

En nationell pilotanläggning i Örnsköldsvik har redan visat att det är tekniskt möjligt att producera etanol från lignocellulosa istället för socker eller stärkelse. Projekten som nu får stöd ska på olika sätt undersöka hur man kan effektivisera processen.

– Det känns bra att Energimyndigheten agerar långsiktigt för att bygga upp kunskap och kompetens och inte styrs av snabba opinionssvängningar. Just för tillfället har vi till exempel i Sverige råkat hamna i en situation där nybilsförsäljningen av fordon som drivs av förnybara bränslen har rasat under året. Som forskare måste vi dock agera mer långsiktigt än så. Frågan kommer ju tveklöst tillbaka, säger Gunnar Lidén.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.