Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lunds slamförbud överklagas

Publicerad: 4 oktober 2010, 07:38

Lunds kommun vill förbjuda spridningen av rötslam på åkrar. Nu överklagar ett avfallsbolag beslutet.


Ämnen i artikeln:

JordbrukSlam

Som Miljöaktuellt har berättat tidigare vill Lunds kommun totalförbjuda slamspridningen och åberopar försiktighetsprincipen i miljöbalken. Slammet kan enligt kommunen innehålla tungmetaller och rester av bekämpningsmedel och läkemedel, skriver Sydsvenskan.

Avfallsbolaget Ragn-Sells anser att beslutet är "konstigt” och överklagar nu till länsstyrelsen.
– Vi anser att vi följer den lagstiftning och de regler som finns för slamspridning. Inte minst det kvalitetsprogram som kommunerna själva enats om. Då blir det lite konstigt att en kommun säger nej, säger Jan Fors på Ragn-Sells till Sydsvenskan.
Företaget tar hand om allt rötslam från reningsverken i Lund och Malmö på uppdrag av de båda kommunernas gemensamma bolag VA Syd.

Miljödomstolen har tidigare godkänt slamspridning i ett mål där Landskrona kommun förbjöd det, men enligt miljöförvaltningen i Lund har ny forskning ändrat läget.
– Det har tillkommit mycket kunskap sedan miljödomstolen behandlade ärendet 2007, säger miljöinspektör Ewa Björnberg som är förvaltningens expert på slamspridning till Sydsvenskan.

Landskrona kommun hoppas att Miljööverdomstolen ska ta upp det nämnda ärendet till prövning.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

JordbrukSlam

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News