Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Lustgas kan hota ozonskiktet

Publicerad: 28 augusti 2009, 07:08

Amerikanska forskare varnar för att dikväveoxid eller lustgas kan vara det nya ozonhotet. Lustgasen är visserligen inte alls lika kraftfull som den gamla ozonboven freon, men utsläppen är så pass stora att de ändå kan utgöra en fara.


Ämnen i artikeln:

Ozon

Sedan freonerna förbjöds har ozonskiktet upphört att tunnas ut, men enligt amerikanska forskare är faran inte över. I en artikel i tidskriften Science varnar man för dikväveoxid, det vill säga lustgas, som numera är etta på listan över de mest ozonnedbrytande ämnena. Det uppger Vetenskapsradion.
Nu vill forskarna bakom artikeln att dikväveoxid ska tas med i det så kallade Montreal-protokollet, ett internationellt fördrag för skydd av ozonskiktet som ska se till att ozonuttunnande kemikalier fasas ut.

Det kommer dock inte att bli lätt att kontrollera lustgasen, säger Henning Rodhe, professor i kemisk meteorologi vid Stockholm universitet, till Vetenskapsradion. Bara en tredjedel av lustgasutsläppen orsakas av människan, resten är naturliga och kommer bland annat från haven. Man känner heller inte till utsläppskällorna så väl, enligt Henning Rodhe.
Forskare tror att ozonskiktet kommer att börja återhämta sig och bli tjockare igen inom fem år, men att det kan dröja upp till 75 år innan det är återställt och enligt Henning Rodhe ännu längre om inte lustgasutsläppen sänks.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Ozon

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.