Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag15.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Lut smet ut genom hål i väggen

Publicerad: 26 Augusti 2009, 06:30

Massafabriken i Piteå har vid två tillfällen i sommar släppt ut lut och såpa i Inrefjärden. Ena gången berodde det på ett hål i en vägg, andra gången på ett felaktigt avlopp.


Ämnen i artikeln:

MiljöfaraUtsläpp

När en cistern i Smurfit Kappas massafabrik i Piteå blir överfull släpps överflödet ut på golvet för att sedan tas om hand av brukets avloppssystem och så småningom reningsverket. Så är i alla fall tanken, men vid två tillfällen i sommar har sådant överflöd i stället läckt ut i Inrefjärden i Piteå, uppger Processnet. Utsläppen innehöll bland annat lut.

Första gången, i mitten av juli, hittade utsläppen ut genom ett avloppsrör som var avsett för regnvatten. För några dagar sedan var det dags igen, men nu skedde utsläppet genom ett borrhål i en vägg avsett för kabeldragning.
– Nu kontrollerar vi att det inte finns några andra positioner där utsläpp kan gå ut via dagvattensystemet, säger Gunnar Lundkvist, teknisk chef på fabriken, till Processnet.

Efter det första utsläppet i juli tog Smurfit Kappa prover i vattnet för att se hur miljön påverkades, även en tid efter händelsen. Länsstyrelsen får ta del av alla analyser och resultat för att göra sin bedömning av eventuell miljöpåverkan.
– Fanns det fiskar i området är det stor risk att de dött, då lutblandningen tar upp mycket av fiskarnas syre. Men det är svårt att säga exakt hur mycket som gått ut i älven, sade Östen Classon på Smurfit Kappa till Norrbottenskuriren i juli.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

MiljöfaraUtsläpp

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.