Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lyckade testresultat för Sorubin – ny patentansökan inlämnad

Publicerad: 3 maj 2012, 05:11

Fortsatt framgång för Sorubin. Efter tre månaders tester konstaterar det svenska miljöteknikbolaget att deras luftare Microluft nu fungerar även i orensat avloppsvatten. En ny patentansökan har lämnats in.


Ämnen i artikeln:

AvloppCleantechIndustriInvesteringar

I vintras anordnade M-Teknik för första gången Greentech Top 3 – där tidningen, tillsammans med en jury bestående av riskkapitalister, utsåg Sveriges tre hetaste startupbolag inom miljöteknik. En av vinnarna var Sorubin, som har utvecklat Microluft – en energieffektiv luftare för rening och behandling av vatten på industriell nivå. Nu har bolaget vidareutvecklat produkten, så att den fungerar även i orensat avloppsvatten.

Luftning är en metod för att syresätta vatten, som får de biologiska och kemiska reningsprocesserna att fungera. Den nya och vidareutvecklade versionen av bolagets luftare klarar inte bara av att pumpa fibrer, som hår och textilier, utan även fasta föremål – utan behov av tilläggssystem. Resultatet är ett system som kräver mindre driftstörningar och igångsättningsproblem.

Hydrauliken i Microluft har ändrats så att luftaren nu kan hantera det som normalt finns i orensat avloppsvatten, som till exempel hår och hopflätade trasor av fibrer och fasta föremål. Även slitskivan har fått en helt ny design, och introducerar ”rivspår” i patentansökan, skriver Sorubin i ett pressmeddelande.

Testerna genomfördes under tre månader vid UMEVA:s reningsverk Gravmark. Den nya luftaren fungerade helt störningsfritt i orensat avloppsvatten, och behövde inte en enda ingångsättning under hela testperioden.

– Vi är mycket tacksamma mot UMEVA som upplåtit verket till detta test. Med vår vidareutvecklade Microluft kan vi nu tillhandahålla energieffektiv luftning även i mycket besvärliga vatten. I sommar börjar vi leta efter en samarbetspartner för att utveckla och lansera vår igensättningsfria pumpteknologi på världsmarknaden för avloppspumpar, förklarar Stefan Sandström, vd på Sorubin.

Bolaget kommer snart att bli publikt och i samband med detta genomföra en nyemission, utan företrädesrätt för befintliga aktieägare. Är du intresserad av att investera i ett av Sveriges hetaste miljöteknikbolag – mejla dina kontaktuppgifter till investera@sorubin.se, så får du prospekt och mer information.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.