söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Lyckat test med fordonståg på allmän väg

Publicerad: 28 maj 2012, 08:25

För första gången någonsin har ett så kallat fordonståg framförts automatiskt på en allmän motorväg – mitt bland andra trafikanter.

Ämnen i artikeln:

Hållbara TransporterMiljöteknikGreentechCleantechVolvoTrafikForskning

Det historiska testet utfördes i Spanien med mycket lyckat resultat, rapporterar Volvo i ett pressmeddelande.

Fordonståget bestod av en lastbil, en Volvo XC60, en Volvo V60 och en Volvo S60, samt ett ledarfordon, som alltså styr alla bilarna. Försöken med fordonståg är en del av Sartre-projektet, där även Sveriges tekniska forskningsinstitut och en rad internationella aktörer ingår.

– Vi körde 200 kilometer på en enda dag och testet gick verkligen bra. Vi är helnöjda, säger Linda Wahlström, ansvarig för Sartre-projektet på Volvo Personvagnar.

Ett fordonståg består av ett ledarfordon, som körs av en professionell förare, och ett antal andra fordon. Med hjälp av kameror, radar, lasersensorer och trådlös kommunikation kan "tåget" accelerera, bromsa och gira på exakt samma sätt som ledarfordonet.

– Att kunna köra bland andra medtrafikanter är en viktig milstolpe för projektet. Det var verkligen spännande, säger Linda Wahlström. Fordonen körde i 85 kilometer i timmen. Avståndet mellan de olika fordonen var bara sex meter. Under försöken på provbanan prövade vi med luckor på mellan fem och femton meter.

Målet är en minskad miljöpåverkan, bättre trafiksäkerhet och ökad komfort för bilisterna.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev