Klimat
Lysande tapeter bättre än lampor
Publicerad: 8 januari 2010, 06:28
Måste rumsbelysningen absolut komma från lampor och armaturer?
OLED, lysdioder gjorda av organiskt material, har varit på tapeten ganska länge. Nu är de på tapeten på riktigt, särskilt som det brittiska företaget Lomox har tänkt börja tillverka tapeter som lyser. Lomox har just fått ett kapitaltillskott på 454.000 pund från brittiska statens Carbon Trust för sin fortsatta utveckling av tryckbara, papperstunna lysdioder. OLED drar ungefär halva effekten mot lysrör för samma ljusstyrka.
Traditionellt har OLED varit ganska kortlivade, men Lomox påstår att de kommit på ett sätt att få dem mera långlivade än lysrör, och bara det är en förbättring över glödlampor. OLED kan målas på valfri yta, utan begräsningar i formen. Kanske har du självhäftande, självlysande stjärnor i sovrumstaket? De kan snart komma att ersättas av en taktapet med påtryckt sommarnattshimmel som drar minimal ström men ändå ger tillräckligt med ljus för att du ska kunna hitta tofflorna.
Produkten kan också användas till vägskyltar och reklam. I den senare tillämpningen skulle man kunna använda solceller under dagen och ladda upp med så mycket energi att belysningen skulle bli effektivare än strålkastarbelysning på natten, och eftersom bara själva skylten belyses förlorar man mindre ljus runt omkring skylten.
Metoden kan användas till belysning utan armaturer i hemmet och på kontor. Hela taket skulle kunna vara ljuskälla. Med ljus från alla håll behöver man inte sätta upp ytterligare lampor för att undvika att någon del av rummet faller i skugga.
Lomox avser att börja marknadsföra sin produkt år 2012 och den teknologi som avses, producerar för närvarande 150 lumen per watt vilket är ungefär likvärdigt med dagens ljusstarka lysdioder.
OLED har visat sig fungera som böjbara displayer, som bakgrundsbelysning i TV-apparater och i datorbildskärmar. Samung visade en dylik modell i 40 tums storlek under år 2008.
Skulle det visa sig att Lomox faktiskt kommit på hur man får OLED att leva längre och samtidigt kan hålla priset nere, skulle produkten kunna licensieras ut till andra, som kunde tillverka nya, tunnare, lättare och billigare bildskärmar för hemmabruk. Kunde till exempel mobiltelefoner förses med OLED skulle batteritiden kunna förlängas.
En mängd andra stora företag arbetar också med OLED, bland dem Canon, Philips, Dupont, LG med flera. Fördelen för Lomox verkar vara att de lyckats bryta igenom livslängdsbarriären.
Lomox något flummiga webbplats: www.lomox.co.uk
Jörgen Städje