tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

M: Avgörande är att få med oss fler länder

Publicerad: 2 juli 2019, 03:53

Greta Thunberg fortsätter att strejka utanför riksdagen. Aktuell Hållbarhet frågade Moderaternas miljö- och klimatpolitiska talesperson, Jessica Rosencrantz, hur länge hon ska behöva sitta där.


Greta Thunberg säger att hon tänker fortsätta demonstrera utanför riksdagen varje fredag tills svensk klimatpolitik ligger i linje med Parisavtalet. Hur länge kommer hon att behöva sitta där
– Greta Thunberg har gjort mycket positivt för att uppmärksamma klimatfrågan både i Sverige och globalt. Det sker bra saker både i Sverige och EU. Sedan 1990 har Sveriges utsläpp minskat med 26 procent. Vi måste fortsätta på den vägen och Sveriges klimatmål tillhör de mest ambitiösa i världen. Det sker enorma framsteg på många håll. Politiken måste se till att få på plats ännu fler konkreta verktyg men också möjliggöra, stödja och visa på de framstegen som sker inom till exempel industrin.

Anser du att den svenska klimatpolitiken ligger i linje med målen i Parisavtalet?
– Sveriges klimatpolitik är världens kanske mest ambitiösa. Målet i Parisavtalet är att hålla den globala uppvärmningen under två grader, allra helst 1,5 grader, och se till att nettoutsläppen av växthusgaser är noll under andra halvan av århundradet. I Sverige har vi kommit överens om att vi ska ha nettonollutsläpp redan 2045. Avgörande nu är en politik som leder dit med särskilt fokus på att minska utsläppen från transporterna och industrin som står för varsin tredjedel av Sveriges utsläpp. Facit efter fyra år med den rödgröna regeringen är att utsläppsminskningarna avstannat och förra året ökade till och med utsläppen. Regeringen har mätt sin klimatpolitik i antalet spenderade kronor när den borde mätas utifrån sänkta utsläpp. Klimatet har inte råd eller tid med mer symbolpolitik, vi måste sätta fokus på resultat. Översynen av Parisavtalet 2023 blir också viktig. Då måste Sverige driva på för att stora utsläppsländer som Kina och Indien tar ett större ansvar än i dag.

Om inte, vad krävs för att Svensk klimatpolitik ska ligga i linje med målen i Parisavtalet?
– Avgörande är att få med oss fler länder. Att EU-ledarna på senaste toppmötet inte kunde enas om att EU ska vara klimatneutralt år 2050 var en besvikelse. Här måste Sverige och regeringen agera för att få med oss övriga medlemsländer så att vi också kan sätta press på övriga världen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev