torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

M-höjdare öppnar för skrotat klimatmål

Publicerad: 28 mars 2023, 12:37

Christoffer Fjellner, till vänster, arbetar med att ta fram ny klimatpolitik för Moderaterna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaternas Christofer Fjellner har ansvaret för att ta fram en ny klimatpolitik för Moderaterna. I en intervju med Svenska Dagbladet öppnat han bland annat för att skrota transportmålet till 2030.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaMiljöpolitik

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Den tidigare EU-parlamentarikern Christofer Fjellner, numera M-topp i Stockholms kommun, har ansvar för att leda gruppen som arbetar med att ta fram Moderaternas nya klimatpolitik. I intervju med Svenska Dagbladet i helgen säger han bland annat att han öppnar för att 2030-målet för transportsektorn kan skrotas.

"Jag var kritisk till det målets konstruktion när det kom. Varför? Jo, först satte man ett mål för transporter och efteråt kom EU-verktygslådan", säger han till tidningen.

Moderaterna och den nuvarande regeringen har försvarat 2030-målen tidigare, men i frågan om transportmålet gör Fjellner samma tolkning som samarbetspartiet SD. Det vill säga att det kan skrotas.

Fjellner hänvisar bland annat till att EU:s Fit for 55-paket gör ett nationellt transportmål överspelat.

2030-målet för transporter innebär kortfattat att växthusgasutsläppen från transport ska minska med 70 procent fram till 2030, jämfört med 2010 års nivå.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev