Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

M kräver miljösmart konsumtion

Publicerad: 5 Januari 2015, 08:01

Partiet sticker nu ut hakan och vill bland annat momsbefria vissa begagnade varor.


Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltAftonbladetJohan Hultberg

"Ska vi konsumera hållbart måste vi konsumera smart", skriver Johan Hultberg, miljö- och klimatpolitisk person för Moderaterna, i en debattartikel i Aftonbladet.

För att nå målet om en smart konsumtion ur miljösynpunkt behövs kunskap och därför måste frågan få ta mer plats i skolan och hos centrala myndigheter, anser han.

Där till efterlyser han åtgärder som leder till ökad livslängd för produkter.

"Betydelsefull är också second hand-marknaden som kan ge en vara nytt liv. Jag tycker att vi bör se över hur en momsbefriad handel med begagnade varor av mindre värde kan se ut", resonerar Johan Hultberg.

Miljöaktuellt skrev nyligen om momsreglerna för second hand-butiker efter ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen, som innebär nya skattepåbud för ideella organisationer.

När det gäller handelns ansvar för en konsumtion med mindre miljöpåverkan vill Johan Hultberg, som inte ser någon konflikt i tillväxt och miljöåtaganden, att branschen som helhet sörjer för att produkterna märks så att det tydligt framgår hur klimatet påverkas, och att det skapas ett ”system för återbruk av kläder”.

Ola Söderlund

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.