Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

M: Vi tredubblar regeringens internationella klimatinvesteringar

Publicerad: 15 Februari 2018, 13:02

Maria Malmer Stenergard menar att regeringen har underpresterat i klimatpolitiken.

Foto: Fredrik Wennerlund

DEBATT Efter att Miljöpartiet jämfört Moderaterna med Donald Trumps klimatambitioner slår allianspartiet tillbaka. Moderaterna satsar betydligt mer pengar på klimatinveteringar och forskning, skriver Maria Malmer Stenergard, miljöpolitisk talesperson för Moderaterna.


Klimathotet är en av vår tids ödesfrågor. Om detta finns det i stort sett enighet i Sveriges riksdag. Endast Sverigedemokraterna har isolerat sig och ställt sig vid sidan om. Den breda samsynen är en av Sveriges stora tillgångar i det internationella klimatarbetet. Det är nästintill unikt sett utifrån ett internationellt sammanhang.

Moderat klimatpolitik bygger på de åtgärder som genererar störst klimatnytta per satsad krona. Vi nästan tredubblar regeringens satsning på internationella klimatinvesteringar, vi dubblar regeringens satsning på miljöforskning och vi gör en särskild satsning på CCS, något som världens samlade klimatexpertis pekar ut som nödvändigt för att vi ska klara av att rädda klimatet.

Vi moderater fördjupar nu vår miljö- och klimatpolitik. I centrum för vårt arbete står verkningsfulla och kostnadseffektiva åtgärder. Vår politik ska inte bara sänka de svenska utsläppen utan även de globala. En åtgärd som tvingar utsläppen ut ur Sverige riskerar att leda till till ökade globala utsläpp. Med den insikten krävs att vi balanserar nationella krav mot risken att företag och utsläpp flyttar över Sveriges gränser.

Det är därför besvärande att regeringen prioriterar symbolpolitik utan reell verkan. Konjunkturinstitutet avfärdar sju av åtta klimatåtgärder i regeringens budget eftersom de saknar effekt. En av de enskilt största ”satsningarna” som regeringen gör går till elcyklar. En åtgärd som regeringen inte kan svara på vilken nytta den har, om någon alls. Att lägga en miljard kronor på en åtgärd som man inte har beräknat effekterna av är inte bara dålig miljöpolitik, det är också oansvarig användning av skattebetalarnas pengar.

Den flygskatt som regeringens egna utredare avfärdar som ineffektiv är ett ytterligare exempel. Hyckleriet blir än tydligare när man tar i beaktande att Miljöpartiet själva verkar för att flygandet från Arlanda ska öka. Kritiken mot Alliansen faller helt enkelt platt. Moderaterna driver på för en reduktionsplikt även för flyget, vi vill se över möjligheten att införa miljödifferentierade start- och landningsavgifter och vi vill i grunden omförhandla Chicagokonventionen för att säkerställa att flyget bär sina globala kostnader. Regeringens fokus på symbolpolitiken syns också i resultaten. De svenska årliga utsläppsminskningarna var tre gånger så stora under alliansregeringen enligt Naturvårdsverkets siffror. Enligt SCB:s räkenskaper så ökade till och med utsläppen under 2016. Det beror inte enbart på Miljöpartiet, men det är ändå fakta som borde uppmuntra till viss ödmjukhet.

I stället för att fokusera på verkningsfulla klimatåtgärder, verkar regeringsföreträdarna närmast upptagna med att peka ut halva Sveriges riksdag – de som man kommit överens med i miljömålsberedningen – som Donald Trump när det kommer till klimatpolitiken. Det gagnar varken Sverige eller det svenska klimatet.

Regeringen och Miljöpartiet har underpresterat i klimatpolitiken och när man summerar snart fyra år vid makten så kokar det ned till att Sveriges storstadsväljare fick en cykel på köpet.

Maria Malmer Stenergard (M), Miljöpolitisk talesperson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.