Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Maffian tar hand om dina sopor

Publicerad: 22 juni 2015, 10:24

Sopbranschen i Sverige lockar kriminella. Det är alltså inte bara i Italien som maffian insett näringens ekonomiska fördelar.


Ämnen i artikeln:

Avfall

Enligt SvD varnar nu svensk polis i en kartläggning för eskalerande problem med illegal sophantering, som inte bara drar till sig inhemska kriminella utan även internationella brottssyndikat.

Låg risk för att bli upptäckt i kombinationen höga vinster och klena straff gör att affärer med sopor styrd av organiserad brottslighet kan komma att växa sig större än narkotikahandeln, är bedömningen.

I Italien omsätter maffians sopbusiness enligt uppskattningar hundratals miljarder kronor. I Sverige anses i första hand sophanteringen vara mest intäktsbringande, även om inbrott och stölder av exempelvis återvunnet elektronikskrot och giftdumpningar förekommer.

– Vi ser tydligt hur organisationsgraden har ökat, det handlar inte längre om småaktörer. Och detta är en bransch där det är väldigt lukrativt att vara verksam. Åker man dit drabbas man av en sanktionsavgift på sin höjd. Men man kan göra stora vinster i slutändan, det handlar om mångmiljonbelopp, säger Mattias Lindgren, miljöbrottsexpert vid Nationella operativa avdelningen, till Svenska Dagbladet.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Avfall

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.