lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Maffian utreds för vindkraftsbrott

Publicerad: 5 maj 2009, 06:17

Förnybar energi kan vara lukrativt. Det tycks den italienska maffian ha upptäckt.


Italienska myndigheter har inlett en omfattande utredning av vindkraftssektorn i landet. Tjänstemän, entreprenörer och kriminella grupperingar misstänks för att tillsammans vara engagerade i etablering av vindkraftsparker i syfte att sälja dessa till internationella företag, skriver Financial Times, FT.

En tidigare utredning ledde till gripandet av åtta personer i Trapani. Gripandet ledde till anklagelser om samröre mellan tjänstemän och en känd maffiafamilj. Maffian påstås ha erbjudit pengar och politiska röster i utbyte mot tillstånd att bygga vindkraftverk.

Det går att tjäna pengar på vindkraft i Italien. Både staten och EU ger bidrag till vindkraftsetableringar och garantiersättningen för producerad el är med sina 180 euro per kWh högst i världen, enligt FT. Förutsättningarna uppges ha skapat ett stort intresse för vindkraft hos den organiserade brottsligheten i södra Italien. Undersökningarna ska fokusera på verksamheten i provinserna Palermo, Trapani och Agrigento.

Maffian tycks inte sky några medel för att behålla makten över vindkraften i Italien. Organisationen misstänks för att nyligen ha förstört två vindtorn i Trepanis hamn sedan de skeppats från norra Europa till Italien. De misstänkta personerna uppges ha kopplingar till Matteo Messina ”Diabolik” Denaro, ökänd och efterspanad klanledare.

– Det finns ett raffinerat system av kopplingar till affärsmän och politiker. En handfull människor kontrollerar vindkraftsektorn. Det finns många företag men det är samma människor bakom den, säger maffiaåklagaren Roberto Scarpinato till FT.

Utvecklingen har även lett till att vindkraftparker står overksamma sedan upp till två år. I vissa fall beror det på att anläggningarna håller för dålig kvalitet.

– Det är det mest förvånande, att utvecklarna fick allmänna medel för att bygga vindkraftsparker som inte producerar elektricitet, säger Roberto Scarpinato till FT.

Myndigheterna på flera håll i Italien, bland annat på Sicilien, har nu stoppat tillståndsgivandet för vindkraftsetableringar till följd av misstankarna om brottslig inblandning och de oklara ägarförhållandena i bolagen bakom etableringarna.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev