Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Majoritet vill sänka skatt på andelsägd vindkraft

Publicerad: 5 augusti 2014, 08:24

Mikroproduktion av förnybar el ska få skattelättnader, enligt ett förslag som regeringen just nu filar på. Men energibolaget OX2 tycker att även andelsägd sol- och vindkraft bör inkluderas och får i sin enkät stöd av en riksdagsmajoritet.


Ämnen i artikeln:

Anna-karin HattCenterpartiet

Centerpartiet är nu på samma linje som de rödgröna partierna och vill ge skattereduktion till andelsägd sol- och vindkraft. Det visar en valenkät som vindkraftsbolaget OX2 har gjort bland toppkandidaterna i riksdagsvalet.

– Centerns ställningstagande innebär att det finns en bred majoritet i den kommande riksdagen för att inkludera andelsägd förnybar elproduktion i det nya systemet. Nu hoppas vi att Centern driver genom sin vilja i regeringens omarbetade förslag om skattereduktion, säger Linda Burenius Magnusson, vd på OX2 Vindel, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är det förslag om skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el som regeringen just nu arbetar med. Regeringens tidigare förslag kom i konflikt med EU:s statsstödsregler och nu hoppas OX2 på att regeringen även ska inkludera den andelsägda vindkraften.

25 av 28 centerkandidater, inklusive energiminister Anna-Karin Hatt, vill att andelsägd elproduktion ska ge skattereduktion på samma sätt som mikroproduktion alternativt nettodebitering.

– Det är mycket positivt att Centerpartiet verkar hålla med om att alliansregeringens tidigare proposition är orättvis, eftersom det exkluderar alla som bor i lägenhet, säger Linda Burenius Magnusson.

Ett ganska stort stöd fanns även bland kristdemokrater, där 11 av 24 toppkandidater var positiva medan två var negativa och elva tveksamma eller svarade vet ej.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.