Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Majoriteten av svenskarna vill ha kvar stödet till vindkraft

Publicerad: 7 mars 2014, 12:12

En klar majoritet, 71 procent, av de svenska väljarna vill ha kvar dagens subventioner till vindkraft. Det visar en ny undersökning.


Ämnen i artikeln:

FolkpartietKristdemokraternaSverigedemokraternaVindkraft

En klar majoritet, 71 procent, av de svenska väljarna vill ha kvar dagens subventioner till vindkraft. Det visar en undersökning som SVT låtit SIFO genomföra.

– Det är väldigt kul att det finns stort stöd hos svenska folket för en fortsatt satsning på förnybar energi som vindkraft. Det gör att Sverige står starkare, säger Lise Nordin (MP) energipolitisk talesperson.

Vindkraftsbranschen efterlyser större subventioner, något som även Miljöpartiet vill införa. Men Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna anser att vindkraften bör klara sig utan ekonomiskt stöd, detta trots att de inte har sina egna väljare med sig när det gäller att slopa subventionerna.

Starkast stöd för att avveckla det ekonomiska stödet till vindkraften finns bland Folkpartisympatisörerna. Det beror sannolikt på att partiet tydligt prioriterat kärnkraften som energipolitisk lösning samt att man betonar vindkraftens negativa påverkan på naturvärdena i Sverige.

– Det är inte givet att staten för tid och evighet ska skall ge en massa bidrag, miljardbidrag, till redan mogna branscher som efter kanske 20-30 år fortfarande inte klarar sig på marknaden. Då måste man fundera, säger Folkpartiets energipolitiska talesperson Eva Flyborg (FP).

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.