Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Majs smart ersättare i byggsvängen

Publicerad: 14 oktober 2010, 04:48

Ett team från University of Illinois har tagit fram en majsbaserad kompositskiva, som kan ersätta plywood och fiberskivor som byggnadsmaterial.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Skivan som kallas CornBoard är tillverkad av restprodukter från majsodlingar och har förmågan att absorbera koldioxid som annars skulle släppas ut i atmosfären. Och det är inte tal om att använda den del av majsen som man äter – utan endast skal och stjälkar som annars skulle gå till spillo.

CornBoard-skivan ska kunna ersätta plywood- och fiberskivor som byggnadsmaterial.

Forskarna uppskattar att det blir över cirka 1,8 ton skal och stjälkar för varje tunnland sådd majs. Och med tanke på att det i USA odlas 86 miljoner tunnland majs om året så finns det stor potential för materialet, skriver Inhabitat.

Restprodukterna från två tunnlands majsodlingar ger tillräckligt med CornBoard-material för att kunna utrusta ett vanligt tvåvåningshus. Materialet kan användas i bland annat väggar och golv och är helt återvinningsbart.

Stol tillverkad av CornBoard.

University of Illinois planerar även att tillverka möbler av det redan patenterade materialet, och kommer då att använda ett giftfritt hartsbaserat bindningsmedel för att skapa en helt grön produkt. Tillverkningen kommer att ske via företaget Corn Board Manufacturing Inc.

Årets julklapp? Klart att ungen ska ha en majsskateboard!

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News