Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Makrolins dissekerar svart hål

Publicerad: 16 December 2008, 10:06

En kombination av ett stort teleskop och ”naturliga förstoringsglas” har gett forskarna den bästa bilden hittills av hur materia och energi fördelas runt ett svart hål.


Om man ska undersöka skivan runt det massiva svarta hål som ligger i centrum av en kvasar tio miljarder ljusår bort så räcker inte ens det enorma VLT-teleskopet långt. Men om man kan kombinera det med det naturliga förstoringsglas som en makrolins ger och sedan förstärka det med mikrolinser så går det att få en närbild som ingen varit i närheten av tidigare. Det är precis vad några europeiska och amerikanska forskare nu lyckats med.

En makrolins, eller gravitationslins, är vad man kallar förstoringseffekten som uppstår när ljuset från ett objekt långt bort passerar en galax närmare oss. Precis som Einstein förutspådde böjs ljus från det fjärran objektet av på ett sätt så att det verkar som att man satt ett förstoringsglas framför det. En mikrolins fungerar på samma sätt, men då är det stjärnorna i galaxen som står för förstoringen.

Medan makrolinsen står för den stora förstoringen kan mikrolinserna användas för att se små färgförändringar i ljuset från objektet och det motsvarar då temperaturskillnader inom olika områden.

I fallet med kvasaren gjorde det det möjligt att få en detaljerad bild av hur energi och materia fördelas runt det svarta hålet och det är något som ingen lyckats med tidigare. Resultaten kan nu användas för att bättre förstå hur en kvasar kan formas av ett svart hål och varifrån den får all den energi den behöver.

I försöket använde forskarna en känd makrolins, Einsteins kors, där en kvasar tio miljarder ljusår bort får sitt ljus förstärkt av en galax en miljard ljusår bort. Förstoringen som forskarna fick med hjälp av den här metoden gav 10.000 gånger större förstoring än de hade fått med enbart VLT-teleskopet, som då ändå är ett av världens största.

En annan jämförelse som forskarna använder är att det här motsvarar att kunna se ett Euromynt på fem miljoner kilometers avstånd. Det är 13 gånger så långt som det är mellan jorden och månen.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.