Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Maktkamp i Naturskyddsföreningen

Publicerad: 11 mars 2014, 13:45

Mikael Karlsson avgår som ordförande i Naturskyddsföreningen vid årets stämma den 14-15 juni. Nu är kampen för att efterträda honom i full gång.


Ämnen i artikeln:

SnfMikael KarlssonNaturskyddsföreningenHsbMiljöaktuellt

Efter 12 år som ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen meddelade Mikael Karlsson i höstas att han inte tänker återkandidera vid nästa årsstämma. Och under den gångna helgen presenterade valberedningen sitt förslag till ny ordförande – nämligen Johanna Sandahl som idag är vice ordförande och talesperson för jordbruksfrågor.
– Till syvende och sist är det förstås stämman som bestämmer, men vi i valberedningen har lagt fram Johanna Sandahl som vårt förslag. Det skulle bli den första kvinnan på ordförandeposten, och det dags för det anser vi i valberedningen och vi är övertygade om att medlemmarna tycker så också, säger valberedningens ordförande Mia Torpe som till vardags är miljöchef på HSB.

Karin Åström, Johanna Sandahl och Mikael Karlsson. Johanna Sandahl är valberedningens förslag på ny ordförande, men Karin Åström släpper inte sin kandidatur. Foto: Naturskyddsföreningen

Mia Torpe berättar för Miljöaktuellt att valberedningen arbetar efter en modell de kallar "den öppna processen" som går ut på att man går ut i i kretsarna, tar in nomineringar och lyssnar på folks åsikter.
– Vi har lyssnat och lagt örat till rälsen, pratat och diskuterat med väldigt många människor. Vi känner verkligen efter och vårt beslut bygger inte på att någon liten grupp sitter instängda och tar fram ett namn och sen skickar ut vit rök ur en skorsten – som man gör när man väljer påve, säger hon.

Johanna Sandahl är emellertid inte den enda kandidaten till platsen som ordförande i Naturskyddsföreningen. Nominerad är också Karin Åström, talesperson i skogsfrågor och också hon vice ordförande. Enligt uppgifter står Johanna Sandahl nära den tidigare ordföranden Mikael Karlsson medan Karin Åström tillhör en annan falang av föreningen. Och Karin Åström har ingen tanke på att släppa sin kandidatur.
– Jag har varit ombedd att ställa upp av så många under så många år. Så jag tänker absolut inte backa från det. Jag känner att det är mitt ansvar att ställa upp, säger hon till Miljöaktuellt.

Karin Åström säger också att hon står för något annat än Johanna Sandahl.
– Jag har en helt annan bakgrund och en helt annan kompetens. Vi står också för olika saker – jag är biolog och har hållit på mycket med naturvård och globala miljöförändringar. Jag står nära forskningen och har jobbat mycket med information under väldigt lång tid. Framförallt så kommer jag från Naturskyddsföreningens folkrörelse – och det gör inte Johanna Sandahl alls på samma sätt. Hon har en helt annan profil.

Den 14-15 juni är det kretsarnas representanter som slutligen ska fatta beslutet på årets föreningsstämma.

Miljöaktuellt har försökt nå Johanna Sandahl för en kommentar utan att lyckas.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.