Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Målet: Världens första koldioxidneutrala alpina VM

Publicerad: 11 februari 2019, 14:01

Foto: Andreaze/Wikimedia commons

Världens första koldioxidneutrala alpina VM. Det är Svenska Skidförbundets mål med tävlingarna som just nu pågår i Åre.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Klimatavtrycket från Svenska Skidförbundets alpina verksamhet var fyra gånger så högt som medelsvenskens, visade det sig när förbundet hösten 2017 började granska sig självt med klimatglasögon. Det blev startskottet för nya satsningar på hållbarhet inom förbundet. Under pågående VM har förbundet som mål att minska klimatutsläppen med en fjärdedel. Det som blir kvar ska klimatkompenseras. Till OS i Peking 2022 ska förbundet halvera utsläppen.

Minskningen av utsläppen sker bland annat genom att hantera vatten och energi effektivt, utnyttja fjärrvärme och förnybar energi samt använda upphandlingar för att försöka minimera avfallsmängderna.
– Erfarenheter från denna tävling kommer vi att ta med oss framöver för att ha som modell för kommande tävlingar. Att ha en mer hållbar inriktning på våra arrangemang började redan för ett antal år sedan. Och VM i nordisk skidsport i Falun 2015 blev det första ISO-certifierade skid-VM:et någonsin. Vi har mycket kvar att göra men vi tar steg för steg inom alla hållbarhetsområden, så även inom alla olika typer av arrangemang där Svenska Skidförbundet är arrangör, säger Lotte Jernberg, övergripande kommunikatör på Svenska Skidförbundet, till Aktuell Hållbarhet.

Nu under pågående VM släpper Svenska Skidförbundet en rapport om hur man ser på hållbarheten inom förbundet, framtagen tillsammans med huvudsponsorn Vattenfall. I rapporten går förbundet igenom vad som ska göras för att klara FN:s mål om hållbar utveckling enligt Agenda 2030. Bland annat har förbundet påbörjat en övergång till skidvallor utan miljöskadliga högfluorerade ämnen och ska inte placera pengar i vapen, alkohol och tobak. Rapporten är framtagen i samarbete med huvudsponsorn Vattenfall.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev