Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Malmö är också Sveriges miljöbästa kommun 2013

Publicerad: 3 juli 2013, 08:14

Malmö stad delar förstaplatsen på kommunrankingen 2013 med Upplands Väsby efter en uppdatering av resultatet. Här berättar mijöcheferna Katarina Pelin och Per-Arne Nilsson om hemligheten bakom framgången.


Efter en uppdatering av kommunrankningen står det klart att den hedrande förstaplatsen delas av Malmö stad och Upplands Väsby.

Malmö stad har tidigare utsetts till Sveriges miljöbästa kommun och har under de senaste åren hållt sig i toppen av rankinglistan. Då, som nu, förklarar Malmö sina framgångar med ett exceptionellt bra samspel mellan tjänstemän och politiker – samt modiga politiska beslut.
Nyckeln till framgång är ett gott samarbete mellan olika aktörer och modiga politiker som vågar fatta tuffa beslut, säger Katarina Pelin, miljödirektör i Malmö stad.
– Man måste ha politikerna med sig, ha ett gott samarbete med kommunens näringsliv och jobba hårt. Det finns inga genvägar…

Per-Arne Nilsson, chef på Avdelningen för stadsutveckling och klimat, miljöförvaltningen i Malmö stad ger också en förklaring genom den så kallade Malmö-modellen – att kommunen på ett unikt sätt arbetar med miljö- och hållbarhetsfrågorna som kommunen råder över.
– Vi ser att det finns ett tydligt samband mellan tillsyn, rådgivning till näringslivet och strategiska arbete. Det är samma sidor av ett mynt egentligen.
– Det handlar det om att göra hållbarhet till verklighet i hela verksamheten – att använda de verktyg som finns, säger Per-Arne som tillägger att det finns mycket kvar att göra.

Katarina och Per-Arne framhåller dock att Malmö har mycket kvar att göra och nämner två aktuella utmaningar och projekt i kommunen. Dels arbetar Malmö stad med en unik upprustning av miljonprogramsområden i Malmö – och dels så arbetar man med att integrera kretsloppssystemen och klimatmålen och öka andelen förnybar energi. Det förstnämnda pionjärprojektet är pass intressant att till och med EU-kommissionens ordförande Barosso fått upp intresset och sökt ett möte med Malmö i höst.

Vilket önskemål har ni till Sveriges politiker för att kunna komma vidare i arbetet?
– Sverige behöver en nationell plan för biogas, en tydlighet vad man vill och hur man ska styra mot detta – enligt den tyska modellen, säger Katarina Pelin.

Malmö stad och Upplands Väsby tar emot utmärkelsen under Stora miljökvällen torsdagen den 4 juli i Almedalen, Visby.

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.