måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Malmö får en koldioxidbudget

Publicerad: 3 mars 2021, 09:34

Stefana Hoti, partiföreträdare för Miljöpartiet i Malmö och ledamot i kommunstyrelsen, tror att en koldioxidbudget för staden är rätt verktyg för att nå uppsatta klimatmål. Foto: Miljöpartiet och Johan Nilsson TT

Malmö kommer att ta fram en modell för koldioxidbudget som är anpassad för staden. Det står klart efter förhandlingar om ett nytt miljöprogram mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

BA


Nu sällar sig Malmö stad till de kommuner som arbetar med eller kommer att arbeta med en koldioxidbudget. Ett beslut om att gå den vägen har drivits fram av Miljöpartiet som har ett budgetsamarbete i kommunen tillsammans med Liberalerna och Socialdemokraterna. 

Målet är att Malmö som ska ta ansvar för sin del av Parisavtalets mål om högst 1,5 graders temperaturhöjning globalt.

– Klimatfrågan är central i Malmö stads nya miljöprogram för 2021-2030. En koldioxidbudget har varit viktig för att vi ska kunna ställa oss bakom programmet, säger Stefana Hoti, partiföreträdare för Miljöpartiet i Malmö, till Aktuell Hållbarhet. 

I diskussionerna om koldioxidbudget har politikerna i Malmö så här långt gjort en översiktlig omvärldsanalys och tittat på kommuner som Gävle, Uppsala och Göteborg som går den här vägen.  

– Men vi måste hitta en egen modell som är anpassad till förutsättningarna här i Malmö. Det viktiga är att alla utsläpp räknas, att det gäller hela staden och inte bara kommunal verksamhet, säger Stefana Hoti. Det har tidigare funnits ett mål om ett Fossilfritt Skåne, men det har inte uppfyllts. Vad talar för att det ska gå bättre den här gången? 

– För att människor är mer medvetna om klimatkrisen och för att en koldioxidbudget är ett mycket mer konkret verktyg än några allmänt formulerade mål. 

Malmö stads nya miljöprogram med förslaget om en koldioxidbudget kommer närmast att behandlas av kommunstyrelsen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev