måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Malmö i spetsen för klimatanpassade städer

Publicerad: 13 januari 2009, 10:13

Fjorton kommuner och universitet i åtta EU-länder samarbetar om stadsplanering för att klara kommande klimatförändringar. Malmö är Sveriges deltagare i det treåriga projektet och får 1,6 miljoner kronor i EU-bidrag.


Projektet heter Grabs, vilket ska uttydas ”Green and blue space adaptation for urban areas and eco towns” och leds från universitetet i Manchester. Det handlar om att få stadsplanerare att identifiera områden som först kan drabbas av förändringar i miljön, framför allt av översvämningar.

– Behovet är enormt för städer att anpassa sig till klimatförändringar. Men det finns hopp om vi uppmuntrar till en hållbar stadsbygnad och skyddar och utvecklar grönytor och vattenområden, säger projektledaren Jeremy Carter.

Det räcker med att öka grönytorna med tio procent för att hålla temperaturen på nuvarande nivå, även med den ökning som förutspås i klimatmodeller, hävdar forskare vid Manchesteruniversitetet.

– Vi ska arbeta fram en handlingsplan för klimatanpassning i Malmöregionen. Och kommunen deltar i ett mentorsprogram inom GRaBS där man både får ta emot och besöka en annan partner i projektet för att byta erfarenheter inom klimatanpassningsområdet, säger Anna Jersby, projektledare på Malmös Miljöförvaltning.

– Att delta i sådana här projekt gör att vi får upp klimatanpassning högt på agendan. Och det är viktigt att vi börjar redan nu, så vi står beredda när effekterna av klimatförändringarna börjar bli riktigt kännbara, säger hon.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev