söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Malmö kommun: ”Önskar att vi fick se någonting ordentligt på biogas- och vätgassidan”

Publicerad: 5 juli 2012, 03:04

Kommunen som hamnade på tredje plats i Miljöaktuellts kommunrankning skickade med ett meddelande till statssekreteraren på miljödepartementet.

Ämnen i artikeln:

Karolina Skog

När Miljöaktuellt under onsdagskvällen arrangerade ett seminarium kallat Hemligheten bakom Sveriges miljöbästa kommuner kom Anders Flanking, statssekreterare på miljödepartementet, förbi för att dela ut diplom till vinnarna.

Malmö hamnade på en tredje plats i kommunrankningen och kommunalrådet Lari Pitkä-Kangas (MP) hade följande att säga statssekreteraren när han fick önska sig något:

– Jag önskar att vi fick se någonting ordentligt på biogas- och vätgassidan. Vi har sett vad som hänt i Danmark, där har man kommit överens om ett klimat- och energiavtal som kommer ta Danmark in i tätpositionen. Jag tycker inte att vi ska släpa efter.

Karolina Skog (MP) kommunalråd i Malmö hade följande att säga:

– En utmaning vi har i Malmö är luftkvaliteten. För oss är det kväveoxiderna som är svåra. Vi jobbar väldigt mycket med gång och cykel och den del av kollektivtrafiken som är inom Malmö, men vad gäller ökad inkörning med bil i Malmö så klarar vi inte det själva. Där vill jag be om hjälp. Det behövs ett nationellt fokus på kapacitetsutmaningar som vi har i Malmö och i de andra stora städerna. Vi måste klara kapaciteten i den kollektiva trafiken annars får vi mer bilar, dålig luft och köer och det vill vi inte ha.

Per-Arne Nilsson, avdelningschef på miljöförvaltningen i Malmö hade följande att säga:

– Jag funderar lite på hur man kan kombinera till exempel klimatutmaningen med maximerad lycka. Det kanske vore bra om staten premierade när man gjorde saker som ledde till både och, så mitt förslag är att man gör ett nytt investeringsprogram som kan heta klick, klimat och lyckoinvesteringar.

Läs mer om kommunrankningen här.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev